Kronekursen

Tror ikke på krone-comeback: Hedgefond styrer fortsatt unna

Kronen er på sitt sterkeste nivå mot dollar siden mars. Nordkinn Asset Management tror fortsatt på negative nyheter og holder seg helt unna veddemål på den norske valutaen.

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.
 • Hanna Ghaderi
Publisert:

Tirsdag styrker kronen seg mot dollaren, og én amerikansk dollar kostet i 09-tiden 9,97 kroner. I 10-tiden har oppgangen dempet seg noe, og en dollar koster nå like over ti kroner igjen.

– Det er flere ting som driver kronekursen opp i dag. Det gode sentimentet i markedet, en stigende oljepris og at markedet fordøyer nyheten om Norges Banks kronekjøp bidrar til oppgangen, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til E24.

Han tror at dersom oljeprisen og sentimentet i markedet fortsetter, kan kronen styrke seg ytterligere fra nåværende posisjon.

Det er første gang siden midten av mars av dollaren ligger under ti kroner. Over helgen har kronen styrket seg i takt med en markant oppgang i oljeprisen og en mer optimistisk stemning i aksjemarkedene knyttet til håp om en mulig coronavaksine.

Kronen styrker seg marginalt også mot euroen, som i skrivende stund koster 10,94 kroner.

Oljeprisen har falt noe tilbake tirsdag, og et fat nordsjøolje koster like under 35 dollar klokken 10 tirsdag.

Positive virusnyheter driver oppgang

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i hedgefondet Nordkinn Asset Management sier også at kronestyrkelsen henger sammen med en positiv stemning i aksjemarkedet og oljeprisen.

– Disse tre tingene drives av en den samme faktoren, som er en forventning eller et håp om at man skal få en sterkere økonomisk vekst i løpet av de neste månedene og kvartalene fremover, sier han, og fortsetter:

– Mange ser for seg at den kraftige nedgangen i økonomien i mars og april kommer til å snu i de nærmeste månedene.

Mandag endte med kraftig oppgang på Wall Street.

– Gårsdagens oppgang i USA skyldes i stor grad ny informasjon om en vaksine mot coronaviruset. Vi har imidlertid fått mange nyheter før uten noen særlig oppfølging. Det gjenstår å se om det er mer grunnlag for optimisme denne gangen enn de tidligere nyhetene vi har fått.

Det han tror er den viktigste nyheten for den norske kronen er virusrelaterte oppdateringer som kan gi et estimat på hvor lenge krisen kommer til å vare, og på hvilken måte økonomien kommer til å bli påvirket.

Les også

– Forberedt på at aksjemarkedet kan få en ny nedtur

– Kronekjøpene bidrar også

Videre sier Wilhelmsen at Norges Banks intervenering i den norske kronen bidrar til oppgangen.

– Det var et kroneras ingen klarte å stå imot, så kom Norges Bank og intervenerte. Det har bidratt til å støtte kronen.

Sjeføkonomen sier det også kan være en selvforsterkende faktor av Norges Bank viste at de var villige til å intervenere.

– Når Norges Bank har våpenet fremme og bruker det vet mange at de stepper inn dersom det blir flere store svingninger og ras. Det gjør det mindre risikabelt for mange å satse på kronen.

Norges Bank gjennomfører daglige strukturelle kronekjøp.

– Det skyldes en overføring av midler fra oljefondet for å finansiere det økende underskuddet i statsbudsjettet. Vi har mindre oljeinntekter, lavere skateinntekter og økte utgifter med blant annet krisepakkene i norsk økonomi, sier Wilhelmsen og forklarer videre:

– Den valutautvekslingen foregår hver dag, og er på omtrent to milliarder kroner.

Historisk situasjon for norske bankkunder: Nå kan du tjene penger på å låne penger

Har ingen posisjoner selv

– Vi har ingen posisjoner i den norske kronen nå, hverken short eller long. Det gjenspeiler også at vi er veldig usikre på hvilken vei det skal ta fremover nå, sier Wilhelmsen.

Han sier at de legger seg på samme linje som Det internasjonale pengefondet (IMS) på at det vil ta lang tid før økonomien henter seg inn igjen.

– Det blir ingen sterk økonomisk oppsving fremover, det vil ta lang tid før man er tilbake, og vi tenker flere år fremover i tid. Det betyr at det ikke blir noen rett strek med oppgang for hverken aksjer, den norske kronen eller oljeprisen. Når kronen styrker seg og optimismen har vært høy føler vi at det er risikabelt å tro på at det vil fortsette i samme takt hele uken.

– Vi tror det er stor risiko for negative nyheter fremover, og er helt nøytrale til den norske kronen.

Analytiker i Nordea Markets, Joachim Bernhardsen.

– Kan komme en pause

Bernhardsen sier imidlertid at det ofte kommer en pause etter at kronen har styrket seg.

– Som en relativt liten valuta er det mange som trekker seg ut av kronen når det stormer. Den eventuelle pausen kan henge sammen med at aktørene som har kjøpt tenker at de er fornøyde med fortjenesten, og tar profitt.

Han tror likevel at kronen kan fortsette å styrke seg mot euroen, og at man kan se nivåer mot 10,80 og 10,70 for én euro.

– Det er avhengig av risikosentimentet. Jeg blir ikke overrasket om man ser en pause. Nivåene er fortsatt svake, men markedet er ikke like opptatt av nivåene, men heller endringen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kronekursen
 2. Kronekurs
 3. Aksjelive
 4. Norsk krone
 5. Nordkinn Asset Management
 6. Nordea Markets
 7. Norges Bank

Flere artikler

 1. Kronesvekkelse fredag - dollaren over 10 kroner

 2. Nå kjøper utenlandske investorer kroner igjen

 3. Tror kronestyrkingen kan ta pause

 4. Euro og dollar tilbake på nivået før Norge ble stengt

 5. Sterkeste krone mot euro siden juli 2019