Noen oljemilliarder for mye kan gi kronehopp

Eksportindustrien kan få kronesmell om regjeringen bruker for mye oljepenger.

HVA KOMMER DE MED?: Onsdag klokken 10.00 offentliggjør finansminister Siv Jensen Erna Solberg-regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015.

Håkon Mosvold Larsen
  • Johann D. Sundberg
Publisert:,

Seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets sier det er unormal stor spenning i markedet foran fremleggelsen av statsbudsjettet for neste år.

For hvis Jensen tar i litt mye i når det gjelder oljepengebruken, kan markedet svare på det med å sende kronekursen opp og skape rom for høyere rente.

- Hvis de fleste i morgen mener budsjettet er veldig ekspansivt, vil markedet reagere på det, sier Bruce til E24.

Så hva er nok og hva er for mye?

- En økning i det strukturelle underskudd med 20 milliarder vil kunne gå greit. Men hvis økningen blir på 30 milliarder, tror jeg markedene reagerer, mener Bruce.

Oljenedtur

Argumentet for en stor økning i oljepengebruken er at økonomien trenger stimulans nå som oljeindustrien går inn i en liten nedtur.

Men en stimulans som styrker kronekursen og øker renteforventingene kan skade den delen av norsk industri som konkurrerer med utlandet.

- Jeg vil anbefale at vi nå holder litt igjen slik at vi kan få litt lavere lønnsvekst og styrke vår konkurranseevne, sier Bruce.

Han medgir at det kan medføre litt høyere arbeidsledighet, men mener det er noe vi må tåle så lenge vi ikke får en oppgang i langtidsarbeidsledigheten.

- Hvis vi gjennom stimulanser øker sysselsettingen i offentlig sektor og i tjenestesektoren skaper vi store problemer for oss selv senere, sier han.

Også sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Markets advarer mot at regjeringen i for stor grad forsøker å motvirke den lille nedturen fallet i oljeaktiviteten kan skape neste år.

- Nedtur ikke negativt

Dørum advarer mot at regjeringen ved å stimulere økonomien for mye gjennom bruk av oljepenger vil bremse den omstillingen av norsk økonomi som er nødvendig når aktiviteten i oljeindustrien går litt ned.

- Det er ikke gitt at en liten nedtur er negativt. Den kan bidra til en positiv omstilling, sier han.

Så langt har nedturen i aktiviteten i oljeindustrien ikke gitt seg store utslag i arbeidsledighetskøene.

Les også

Stabil utvikling i arbeidsledigheten

En viktig grunn til det er at den tradisjonelle norske eksportindustrien har kunnet vise til en pen oppgang etter at den norske kronekursen svekket kraftig i begynnelsen av 2013.

Senest tirsdag kom det overraskende sterke tall for aktiviteten i den norske industrien i august.

Styrker kronen seg igjen, vil det kunne slå tilsvarende negativt ut for den tradisjonelle industrien.

Kronekjøp gir usikkerhet

En faktor som skaper en viss usikkerhet rundt markedsreaksjonene på onsdagens statsbudsjett er at Norges Bank i oktober for første gang har begynt å kjøpe norske kroner i valutamarkedet for å finansiere innskuddene i Oljefondet.

- Det er en spesiell situasjon at en sentralbank kjøper eget lands valuta, sier Dørum.

Les også

Makrostrateg om Olsens kronekjøp: - Kroneinntektene er blitt for små

I seg selv kan situasjonen føre til at aktører i valutamarkedet vil anse det mindre risikabelt å kjøpe norske kroner basert på kunnskapen om at Norges Bank kjøper kroner jevnt og trutt hver eneste dag.

Norges Banks behov for å kjøpe kroner har oppstått både fordi oljeinntektene fra norsk sokkel har falt, men også fordi oljepengebruken har økt de siste årene.

Les også:

Regjeringen varsler slutten på oljealderenHistorisk kronekjøp styrker kronenVenstre og KrF vil stramme inn handlingsregelen- Det er forskjell på Høyre og oss om formuesskattBer Jensen åpne oljeslusene i statsbudsjettet

Her kan du lese mer om

  1. Statsbudsjettet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. - En forsiktig økning

  2. Advarer om denne statsbudsjett-grafen

  3. – Vi har liksom avblåst krisen, men problemene våre vil bare øke

  4. Annonsørinnhold

  5. Tror Siv svekker kronen

  6. Norges Bank trapper ned kronekjøpene