Norge - nest rikest i verden

I Norge skaper nå hver nordmann verdier for 100.000 dollar.

SKAPER MEST: Arvestorhertug Guillaume av Luxembourg og grevinne Stéphanie de Lannoy, som giftet seg i 2012, skal overta tronen i det landet hvor innbyggerne har størst verdiskapning per år, Luxembourg.

Mattis Sandblad
  • Jo Andre Aakvik
Publisert:

På den ferske statistikken over verdiskapningen per person i alle verdens land, passerer Norge for første gang et bruttonasjonalprodukt per innbygger på 100.000 dollar.

Listen er utarbeidet og nylig publisert av Verdensbanken (ekstern lenke).

Ett land skaper mer inntekter enn Norge i året, og det er den lille «finansstaten» Luxembourg. BNP per innbygger blir av Verdensbanken anslått til å være 111.162 dollar for 2013.

Spurter fra USA

Norge har i motsetning til mange andre av de vestlige landene som troner i toppen av listen, hatt en solid økonomisk vekst de siste årene. Det gjør at gapet mellom Norge og våre tradisjonelle partnere i handel, forsvar og kultur er blitt mye større.

I 1999 var for eksempel det årlige bruttonasjonalproduktet per innbygger mer eller mindre jevntstort mellom USA og Norge - rundt 37.000 dollar. Nå, 14 år senere, skapes det nesten dobbelt så mye verdier per innbygger i Norge som i USA.

Med et årlig BNP på 53.143 dollar per innbygger, plasserer USA seg på en 10. plass på listen.

At Norge har spurtet fra USA forklares selvsagt mye som følge av en oljepris som i samme periode steget rundt 10-gangeren.

Våre nærmeste naboer, Sverige og Danmark, plasserer seg på 7. og 8 plass på listen, med et BNP per innbygger på mellom 58.000 og 59.000 dollar.

Les også

18,5 millioner uten jobb i eurosonen

Kinas Las Vegas

Med et årlig bruttonasjonalprodukt (BNP) på 91.376 dollar per person, plasserer Macao seg på fjerdeplass på listen over «verdens rikeste land». Macao er en region sør i Kina, ikke lang fra Hongkong. Og i likhet med provinsen rett øst for seg, har Macao også en stor grad av selvstyre, ikke minst når det kommer til økonomi.

Regionen med drøyt 500.000 innbyggere har de siste årene slått seg opp som en turistdestinasjon, spesielt rettet mot pengespill og gambling. Men Macao har også en blomstrende finansnæring.

I år, som tidligere år, er det Luxembourg som topper listen, med et BNP per innbygger på 111.162 dollar.

Etter Norge, og før Macao, sniker et annet oljeland seg inn på listen, Qatar. Qatars BNP per innbygger blir anslått til 93.352 dollar for 2013.

Flere artikler

  1. Fersk kåring: Norge er verdens sjette rikeste land

  2. Norge faller fra BNP-toppen

  3. Slik havnet de i resesjon

  4. Annonsørinnhold

  5. I denne byen er det flest europeiske milliardærer

  6. Oljefond-kasino inngikk korrupsjonsforlik