SKRØT FOR ET ÅR SIDEN - FÅR SVI I DAG: Hvert tiende fat tapt

For ett år siden skrøt styreleder Eivind Reiten og konsernsjef Helge Lund av hva Helge og Statoil skulle få til når de slo seg sammen. Nå ligger de 10 prosent bak de fagre løftene.

Åserud, Lise
  • Johann D. Sundberg
  • Øystein Sjølie
Publisert:,

StatoilHydro

OSE

STL

ligger langt bak løftene fra fusjons-skrytet i fjor.

Fredag morgen overrasket selskapet med lave prognoser for neste års produksjon av olje og gass. Samtidig skriver de at produksjonen blir mindre enn 1,735 millioner fat per dag i inneværende år.

  • Se kurskollapsen i StatoilHydro her

Det er langt under hva Lund og Reiten lovet i fjor da de markedsførte fusjonen som de mente ville gjøre selskapene til "The Norwegian-based energy champion".

Les også: - Dette er det verste norske børsfall noensinne

Den gang sa de at det fusjonerte selskapet skulle produsere 1,9 millioner fat olje og gss per dag. I dag melder selskapet produksjonen blir ned mot 1,7 millioner - eller over 10 prosent lavere enn lovet i fjor.

Samtidig skuffer StatoilHydro markedet med å gi en prognose for 2008 som viser en produksjon på 1,75 millioner fat per dag.

Også det anslaget kan ryke, dersom det oppstår nye vesentlige uventede hendelser.

- Konkrete hendelser

Informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i StatoilHydro forklarer avviket i forhold til fjorårets anslag med ekstraordinære forhold. Det gjelder særlig at Kvitebjørn-feltet mått stenge i slutten av april i år.

Men også før det har de to selskapene som nå er fusjonert sammen i ett selskap måtte innse at de ikke klarer å nå sine egne produksjonsmål. Produksjonen for "gamle" Statoil ligger i år 16-17 prosent lavere enn det konsernsjef Helge Lund i desember 2004 var målsetningen for inneværende år.

- Hvorfor klarer dere ikke å nå deres egne prognoser?

- Det er konkrete hendelser som kan forklare avvikene. Når vi går ut med prognoser gjør vi en sansynlighetsberegning om hva produksjonen blir. Vi kan ikke operere med reserver i anslagene våre. Oppstår det ekstraordinære forhold, vil det føre til avvik, sier Aanestad i StatoilHydro til E24.

- Betyr det at det kan komme avvik også når det gjelder prognosen for 2008?

- Hvis det kommer betydelige hendelser som ikke er medtatt i prognosene, vil det selvfølgelig slå ut negativt, sier Aanestad.

Han understreker at det også kan komme positive avvik, for eksempel under oppstart av nye felt.

Kaupting-analytiker Anne Gjøen sier til E24 fredag at StatoilHydro ikke lenger fremstår som det vekstselskap som det har markedsført seg som.

- Er dere et vekstselskap?

- For 2008 har vi ingen vekst, hvis vi ser på bokført produksjon, sier Aanestad.

Til forsiden

Her kan du lese mer om

  1. Equinor

Flere artikler

  1. StatoilHydro bommer på produksjonen

  2. Statoil stopper gasseksport

  3. Hydro: Reiten best på IR

  4. Annonsørinnhold

  5. StatoilHydro inngår storkontrakt

  6. - Melkøya må stenges