KREDITTANALYTIKER: Analytiker tror Dubai rir av stormen

Kredittmarkedet tar foreløpig situasjonen i Dubai med ro, sier kredittanalytiker Pål Ringholm.

PRISER KONKURS: Forsikringspremien på Dubais statsgjeld er torsdag på 6 prosent, opp fra 2,8 prosent 20. oktober i år. Under finanskrisens høyde var den på 9 prosent, påpeker kredittanalytiker Pål Ringholm.
Publisert:

Forsikringspremien på Dubais statsgjeld har det siste døgnet steget med rundt 1,5 prosentpoeng til 6 prosent (600 basispunkter).

Følgelig må obligasjonseiere betale 6 prosent av pålydende hvert år de vil forsikre gjelden mot mislighold. Forsikringspremien har steget fra 2,8 prosent 20. oktober i år. Likevel er det ingen tegn til panikk.

- Kredittmarkedet tar faktisk dette med ganske stor ro, og det ironiske er at kredittmarkedet er mindre bekymret over dette enn aksjemarkedet. Man tolker det som at dette er en enkel aktør som har problemer med å betale og ingen systemkrise, sier kredittanalytiker Pål Ringholm i meglerhuset First Securities til E24.

Fikk nylig lån

Noe av det som har skapt frykten nå er at Dubai hentet 6,5 milliarder dollar i et nytt lån mot slutten av oktober.

- Da trodde mange at Dubai skulle bruke disse pengene til å betale gjelden som forfaller i desember. Det skulle de tydeligvis ikke, og det var en stor overraskelse, sier Herleif Håvik, sjefstrateg i Pareto Securities til E24.

Han forteller at han selv fikk tilbud om å investere i disse obligasjonene da han var trader i den engelske banken Barclays. Han avviste tilbudet.

- Selv dengang syntes vi det ble bygget vel mye finansiert med vel mye gjeld. Dubai er et klassisk tilfelle hvor avkastningen på kapitalen til slutt vil falle under kapitalkostnaden, og noen må ta et tap for å justere verdiene til realitetene, sier Håvik.

Les også: Ville investeringer i Dubai og sjekk E24s bildeserie fra januar 2007: Sjeikenes pengefest

Utsetter desember-forfall

Økningen i forsikringspremien onsdag og torsdag kommer etter at det regjeringseide holdinselskapet Dubai World onsdag varslet at selskapet antagelig ville misligholde forfallet på en gjeldspost på 3,5 milliarder dollar i desember. Selskapet vil i stedet komme tilbake til saken i mai.

- Det er klart at 150 basispunkter er mye på et døgn, men husk at forsikringspremien på Dubais statsgjeld var på hele 900 basispunkter for åtte måneder siden, sier Ringholm.

Dubai World har 59 milliarder dollar i gjeld, tilsvarende 330 milliarder kroner. Det representerer nesten 75 prosent av Dubais totale statsgjeld på 80 milliarder.

- Dubai World utgjør en vesentlig del av den økonomisk aktiviteten i Dubai, men det er ikke noen umiddelbar fare for at landet skal defaulte, sier Ringholm.

Les også: Dubai-frykt senker norske kroner

Spørsmålet om å utsette betalingen på obligasjonslånet førte til at kursen på disse obligasjonene falt nær 40 prosent.

- Investorene mener åpenbart det nå er langt mer sannsynlig at de må tåle en haircut, sier Håvik.

"Haircut" innebærer at debitor – her Nakheel – misligholder gjelden permanent.

Ikke alvorlig

Håvik sier grunnen til at misligholdet i Dubai har fått så stor oppmerksomhet torsdag, er at likviditeten generelt er lav.

- Det amerikanske markedet er stengt. Samtidig er det frykt for flere emisjoner i asiatiske banker, etter et kraftig kursfall på den kinesiske banken China Minsheng Banking Corp torsdag morgen, sier han.

Les også:

Flere E24-nyheter

Publisert: