FORHANDLINGER PÅ OVERTID: - Saab-avtalen er i boks

Saab-sagaen skal endelig ha fått en avklaring.

Nam Y. Huh (E24 montasje)
Publisert:,

Nederlandske Spyker bekrefter ifølge di.se tirsdag ettermiddag at de har kommet til enighet med General Motors om å kjøpe svenske Saab.

Spykers britiske innleide PR-rådgiver sier imidlertid til E24 at avtalen ikke er 100 prosent sluttført ennå.

- Det er ingen offisiell bekreftelse ennå, men det vil komme en uttalelse senere i dag, sier Mike Stanton til E24.

Pressekonferanse

Nettsiden Saabsunited melder på sin side at Spyker vil innkalle til pressekonferanse klokken 19.15 tirsdag kveld (norsk tid).

General Motors har så langt ikke kommet med noen bekreftelse på at det foreligger noen avtale.

E24 følger pressekonferansen direkte.

Prislapp: 350 millioner €

Den nederlandske avisen De Telegraaf siterer en kilde i Bloomberg på at General Motors og Spyker endelig skal ha blitt enige om prislappen på Saab.

Prislappen på Saab skal være 350 millioner euro, eller omtrent 2,9 milliarder norske kroner.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal en gjennomføring av avtalen være betinget av at den svenske staten garanterer for et lån på 400 millioner euro.

Den største betalingen skal skje ved betaling i aksjer i det nye selskapet Spyker-Saab.

Stanset Spyker-aksjen

Nederlands finanstilsyn har suspendert Spyker-aksjen fra Amsterdam-børsen. Spyker Cars ønsker å overta Sveriges stolthet Saab, og sitter nå i intense forhandlinger med Saab-eier General Motors (GM).

- Vi har suspendert aksjen, i påvente av en pressemelding fra Spyker. Det er normal prosedyre hos oss, sier pressetalskvinne Flore Kraaijeveld i Nederlands finanstilsyn AFM til E24.

Ifølge Kraaijeveld vil Spykers melding komme "meget snart".

Les mer: Spyker-aksjen suspendert

Saab-saken

Sagaen rundt Saab ar versert i flere måneder, og flere interessenter har vært inne i bildet.

Mest kjent i Norge er kanskje Bård Eker og Koenigeggs forsøk som strandet i høst, etter dette har det stort sett handlet om nederlandske Spyker.

GM har på sin side meldt flere ganger at det mest sannsynlige utfallet ville være å legge ned Saab, men mandag denne uken blusset saken opp for fullt igjen.

GM avviste

GMs administrerende direktør Ed Whitacre bekreftet mandag at det ble forhandlet med Spyker Cars om overtakelse av Saab, men understreket at det samtidig arbeides videre med planene om å legge ned den svenske bilprodusenten.

Den svenske kringkastingen SVT var blant flere som mandag meldte at avtalen mellom General Motors og Spyker var så godt som klar, men dette ble senere avkreftet av Spyker.

- Utgangen av forhandlingene er ennå usikker. Siden Saab er under avvikling, må samtalene avsluttes snart, skrev den nederlandske sportsbilfabrikanten i en pressemelding.

Belgia følger med

SVTs nyhetsprogram Rapport meldte mandag at Den europeiske investeringsbanken (EIB) har sagt ja til å gi Saab et lån, noe som ifølge Spykers sjef Victor Muller er en forutsetning for at kjøpet kan gå i boks.

Belgiske politikere følger også forhandlingene i Sverige nøye, og lokker med lånegarantier dersom Spyker flytter Saab-produksjonen til Antwerpen.

GM planlegger å stenge en Opel-fabrikk i Antwerpen i juni, og 2.500 arbeidsplasser vil i så fall gå tapt.

Denne ukens Saab-nyheter:

Til forsiden