Færre banker, mindre krig
Finanskrisen stanser etableringen av nye banker, og du som kunde får et smalere utvalg. Men det er først og fremst du som bremser konkurransen mellom bankene.
Finanskrisen har tatt knekken på en rekke banker, og nye konkurrenter vil trolig la vente på seg.
–Vil dette svekke konkurransen, rådgiver Bjørnar Eilertsen i Forbrukerrådet?
–Konkurransen er til stede, og de gode tilbudene eksisterer. Jeg tror konkurransen vil være til stede i markedet selv om vi mister noen banker, sier han.
Han mener det først og fremst er deg som bankkunde som kan bremse konkurransen.
–Det viktigste er at bankkundene bruker sin markedsmakt, og jevnlig forhandler betingelsene i sin bank, eller flytter til en som er bedre. Men kundene flytter seg lite i bankmarkedet, og hvis man sovner i én bank, kan man raskt få dårligere betingelser, mener han.
Du må ikke sove.
Eilertsen peker på at rentemarginen, altså mellomlegget mellom det banken betaler for penger i markedet og det du betaler på lånet, nå er høyt.
–Dermed bør kundene være ekstra oppmerksomme på sine betingelser. Bankene med størst tap på utlån kan bli nødt til å ta ekstra høy margin, og dermed gi kundene et dårligere tilbud enn andre banker, sier han.
Norwegian, YaBank og GE Money Bank er blant nyetableringene i det norske bankmarkedet de siste årene. Men slike etableringer stanser når champagnerus byttes ut med krisestemning, mener flere eksperter bransjebladet Finansfokus har snakket med.
Dårlige kunder.
Førsteamanuensis Eirik Gaard Kristiansen ved Norges Handelshøyskole (NHH) peker på at det han kaller "vinnerens forbannelse" er en sperre for nyetableringer. Dette går ut på at nye banker, for å komme inn på markedet, må kapre de "dårligste kundene", de som går etter banker med best vilkår, skriver Finansfokus.
–Det kan være at de etablerte selskapene ikke er så lei seg for å miste disse kundene, sier Kristiansen til bladet.
Han tror nøytrale finansrådgivere, uten bindinger til leverandører som betaler dem for å anbefale sine produkter, kan være et vekstområde.
–Det kan gi muligheter for rådgivere som virkelig er nøytrale, sier han til Finansfokus.