FORMUESSKATTEN: Frp vil ha høyere skatt på de rikeste, mener Terje Hansen

Hvis Fremskrittspartiet fjerner formuesskatten, vil de innføre en annen riking-skatt, spår professor. Frp avviser ikke tanken.

- DE RIKE SKAL BETALE: Skattepolitisk talsmann Gjermund Hagesæter i Fremskrittspartiet.
Publisert:

Formuesskatten vekker stort engasjement i Norge, selv om den for de fleste utgjør svært små beløp. Likevel går både Høyre og Fremskrittspartiet inn for, for full musikk, å fjerne skatten hvis de får regjeringsmakt.

- Det er jo ganske absurd at Frp vil dette. Det er jo partiet for folk flest, og folk flest betaler jo ikke formuesskatt. Det er det bare de superrike som gjør, sier Terje Hansen, professor og skatteekspert ved Norges Handelshøyskole.

Nullskatteytere

Ifølge tall fra Finansdepartementet er det særlig de 800 rikeste i landet, som hver har formuer på over 100 millioner kroner, som har grunn til å irritere seg over formuesskatten. For denne gruppen utgjør formuesskatten to tredjedeler av totalt innbetalt skatt.

- Hvis de fjerner formuesskatten, kommer det til å komme masse oppslag om at styrtrike mennesker er nullskatteytere. Og det vil ikke folk flest. Det vil komme populistiske krav om høyere skatt for disse. Slike krav til Frp etterkomme, spår Hansen.

- Bort med skjermingsfradraget

Gjermund Hagesæter, skattepolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, bekrefter Hansens spådommer langt på vei.

- Også de rikeste må bidra med sin del, og det vil absolutt være problematisk hvis de får nullskatt, sier han.

Han vil imidlertid heller ha høyere skatt på utbyttene enn på formuen, og varsler at Frp vil redusere det såkalte skjermingsfradraget. Dette fradraget fungerer slik at en kapitalist med en formue på 1 million kroner kan ta ut skattefritt utbytte på 35.000 kroner, dersom skjermingsrenten er 3,5 prosent.

- For mange er dette et lite utbytte, sier Hagesæter.

Hvis han har en formue på 1 milliard kroner, kan ha ta ut 35 millioner skattefritt.

- Det holder for de flestes private forbruk, sier han.

Han understreker at ideen ikke er vedtatt i stortingsgruppen.

En norsk særskatt

Hagesæter fastholder imidlertid at formuesskatten må bort.

- Det er en norsk særskatt på nordmenn som bor i Norge og driver selskaper her. De skadelige virkningene er små på kort sikt, men på lang sikt kan det føre til en utarmning av norsk næringsliv, sier han.

Mange utflyttede norske milliardærer investerer det meste av pengene sine i eller gjennom Norge. Det gjelder blant annet John Fredriksen, Kristian Siem og Jakob Stolt-Nielsen.

- Disse har en nær tilknytning til Norge. Men vil deres barn og barnebarn ha det? Jeg tviler, sier Hagesæter.

Les også:

- Hagen tjente selv på formuesskatten

- Rike må beskattes lavere enn folk flest

Flere nyheter på E24

Publisert: