Bank tok 1,8 millioner ut av kundes konto

Banken merket det selv og gjorde kunden oppmerksom på det. Da ble kunden rasende.

Illustrasjonsfoto.

JO YONG-HAK
  • Jakob Schultz
Publisert:

Da den danske malermesteren Freddy Johanson skulle skifte bank fra Sparekassen Sjælland til Nordea, merket banken selv at det var 1,7 millioner danske kroner (rundt 1,8 millioner norske kroner) som manglet på Johansons konto.

Etter flere runder gikk det opp for bankens ansatte at det var dem selv som ved en feil hadde tatt ut pengene for å investere på bankens vegne. Det skriver den danske avisen Jyllands-Posten.

Pengene, som Johanson hadde fått etter å ha solgt sitt male- og tømrefirma for noen år siden, skulle han bruke dels til sparing og dels til investeringer.

- Kan jeg låne av dem uten å spørre?

Da Sparebanken Sjælland gjorde Johanson oppmerksom på feilen ble han rasende. Han krever banken for penger

- Det er simpelthen for grovt. Jeg lurer på om Sparekassen hadde sagt pytt pytt hvis jeg hadde lånt en million av dem uten å spørre? Det hadde de selvfølgelig ikke, sier Johansen til Jyllands-Posten.

- Det hadde jeg i så fall måtte betale dyrt for. Derfor mener jeg det er urimelig at banken bare vil gi meg småpenger for at denne feilen oppsto, legger han til.

- Har ikke sagt unnskyld

Banken har tilbudt ham 115.000 danske kroner (rundt 125.000 norske kroner), men Johansen krever 400.000 danske kroner (rundt 430.000 norske kroner).

- De har ikke engang sagt unnskyld. De bare beklagde at det var skjedd en feil, men mener de ikke skylder meg noe. Da jeg ba om å få renter på pengene ble de meget forundret men valgte til slutt å gi meg pengemarkedsrenten minus en halv prosent.

- De ga meg altså ikke høyere rente til tross for at de har kunnet bruke pengene på investeringer og dermed økt sin inntjening. De bør betale for å låne penger, akkurat som alle andre, sier Johansen.

- Har ikke skadet ham

Bankens advokat Finn Christiansen fra advokatfirmaet Advida mener Johansen ikke kan klage.

- For det første har han ikke savnet pengene. Hans konto ble aldri overtrukket i perioden. For det andre skjedde det ikke bevisst. Og for det tredje har ikke Johansen ikke lisens til å drive bankvirksomhet, ei heller en juridisk låneavtale, sier Christiansen til Jyllands-Posten.

- Det har bare skjedd en feildisponering som ikke har skadet ham. Han kunne ikke lånt pengen ut. De var satt inn på kontoen, og det fikk han en helt normal innskuddsrente for, legger han til.

Partene er uenige om flere punkter i saken og det går mot rettssak ifølge Jyllands-Posten.

Til forsiden

Publisert:

Flere artikler

  1. Draghis rentedilemma

  2. Ukjent person tok opp lån i Shadis navn: Sitter med milliongjeld

  3. Tok morens pengerfor å betale datterens lån

  4. Bankene slipper tørrskodd fra OW Bunkers-forlis

  5. Må betale for å ha penger i banken