ENERGIKAMPEN: Analytikerne anbefaler kull foran solenergi

Stort sett alle foretrekker energi fra solceller foran kull, men på Wall Street er det stikk motsatt.

JIANAN YU
  • Aleksander Nordahl
Publisert:,

Kampen om den grønne energien har rast over hele verden, og noen av verdens fremste investorer har kastet seg over selskaper som produserer miljøvennlig energi.

Men på Wall Street er det markedskreftene som råder, og ekspertene foretrekker nå kullkraft foran solceller.

- Kjøp kull

USAs største kullkraftverk, Peabody Energy, anbefales nå sterkt av analytikerne ifølge Bloomberg.

Hele 79 prosent av analytikerne som dekker Peabody har en kjøpsanbefaling på aksjen. Samtidig har bare 44 prosent av analytikerne kjøpsanbefaling på solenergiselskapet First Solar, verdens største produsent av solcellepaneler.

- Frem til myndighetenes politikk tilgodeser fornybar energi over skittent kull, virker solenergi å være for risikofullt for noen investorer. Kull kan være lurt på kort sikt, sier fondsforvalter Kevin Landis.

Landis er ingen hvem som helst, da han er forvalter i Firsthand Alternative Energy Fund, et fond som spesialiserer seg på investeringer i grønne energi.

På Wall Street stiger Peabody 2,6 prosent onsdag kveld, mens First Solar faller tilbake 0,5 prosent.

Følg aksjene på Wall Street på E24 Børs!

- Selg solenergi

Frem til 2009 var solenergi en av de aller beste sektorene man kunne investere i, men i løpet av 2009 meldte flere problemer seg.

Først og fremst har konkurransen økt betraktelig, men også subsidieringsordningene som skulle sørge for gode vekstmuligheter for bransjen har blitt krympet betraktelig.

- Selskaper innen denne industrien, som First solar, har opplevd et lite sjokk. Kineserne har oversvømt markedet med billige produkter, og de sliter fortsatt med endringene i den tyske subsidieringsordningen. Det har ikke vært noe bra marked, sier styreleder Richard Caldwell i Australia’s Dyesol Ltd til Bloomberg.

Det estimeres nå at prisen på solceller vil falle ytterligere 10 prosent i 2010, etter å ha falt 30 prosent i 2009. Samtidig har prisen på kull steget med 13 prosent bare i år, og etterspørselen fra Asia er så stor at ekspertene tror på en ytterligere oppgang.

Norsk solkjempe i trøbbel

Ett av solenergiselskapene som har lidd mest det siste året er norske Rec

OSE

REC

.

Selskapet er blitt den reneste folkeaksjen og en periode virket det som om alle norske investorer var inne samtidig, og aksjen ble spådd himmelhøyt. Men i stedet har aksjen stupt, og i 2010 alene har aksjekursen falt nærmere 50 prosent.

Onsdag var Rec den store taperen på Oslo Børs med et fall på over 7 prosent, etter at selskapet nok en gang ikke klarte å innfri forventningene til markedet.

Les mer:

Til forsiden

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Soloppgang i øst hever norske Rec

  2. Wall Street tilbake på 2008-nivå

  3. Betalt innhold

    Sol på taket skviser gassen

  4. Annonsørinnhold

  5. Halvparten av Rec-konkurrent shortes

  6. Dobbel-smell for Rec