Dette skjer denne uken: Venter comeback for norsk økonomi

I tillegg til en kommende inflasjonsuke, forbereder seniorøkonomen seg på nasjonalregnskapet for tredje kvartal og senatsvalg i USA.

Seniorøkonom i DNB mener at markedene var forberedt på Biden-seier

Gorm Kallestad / NTB
 • Benedicte Storm Bamvik
Publisert:

Norske inflasjonstall blir publisert på tirsdag, og seniorøkonom i DNB, Knut A. Magnussen forventer at kjerneinflasjonen vil øke med 3,6 prosent i oktober.

– Den var på toppen i august da kjerneinflasjonen på årsbasis økte med 3,7 prosent. Den viktigste grunnen til dette er jo kronesvekkelsen som ser en midlertidig oppgang nå, sier Magnussen.

Kjerneinflasjon er tallet Norges Bank ser på når den setter renten. Den kalles ofte underliggende inflasjon, og ekskluderer priser på strøm og drivstoff. Norges Banks inflasjonsmål er på to prosent over tid.

Seniorøkonomen mener at oppgangen kan vedvare en liten stund til, men at det gir en valutaeffekt som sentralbankene ikke vil gi for mye oppmerksomhet fremover.

– Den vil mest sannsynlig falle ut etter hvert. Jeg tror ikke disse tallene vil skremme Norges Bank, sier han.

Les også

ESB har kun brukt halvparten av 1.350 krisemilliarder: Nå venter økonomene grep fra Lagarde

Bekymret for neste kvartal

På torsdag publiserer SSB nasjonalregnskapet for tredje kvartal, inkludert oppdaterte tall på norsk bruttonasjonalprodukt (BNP).

DNB venter en oppgang på 5,2 prosent.

– Torsdagens tall vil reflektere det store fallet vi hadde i andre kvartal, der norsk BNP falt hele 6,3 prosent.

Fallet var det største noensinne i SSBs målinger som går tilbake til 1978. Det verste kvartalet hittil var under finanskrisen i fjerde kvartal i 2008, da økonomien krympet med 2,3 prosent.

– Etter den dramatiske nedgangen i aktiviteten i mars og april var fastlandsøkonomien i juni under halvveis tilbake fra bunnpunktet. Dermed ble andre kvartal nesten tre ganger så ille som det verste kvartalet under finanskrisen, skrev seksjonssjef i SSB, Pål Sletten i en melding til E24 i august.

Magnussen forteller at det er flere land som har rapportert om oppgang i tredje kvartal, som viser at økonomien er på vei til å hente seg inn igjen.

– Jeg er mer bekymret for tallene i fjerde kvartal ettersom det har kommet en ny smittebølge og strengere tiltak. Tallene vil ikke få mye oppmerksomhet i markedene, sier han.

Les også

Norges Bank holder renten uendret på null prosent

Markedet forventet Biden-seier

– At Biden ble utnevnt som neste president kom ikke som noen stor overraskelse, så jeg tror ikke det vil være noen kraftige reaksjoner på seieren i markedet denne uken, sier Magnussen.

Han mener at han har sett indikasjoner på at Trump har roet seg noe etter tapet, og at han kanskje vil gå fra sin stilling på en mer redelig måte, som kan slå ut positivt.

– Det kan komme en periode med mye frem og tilbake, med flere søksmål som må avklares. Det er vanskelig å se noe annet enn at han til slutt vil gi seg, sier han.

Innenfor økonomipolitikken er øynene halvveis vendt mot senatsvalget, selv om man ikke kan forvente resultater på den fronten enda.

– Går det mot republikansk flertall så vil det begrense Bidens økonomiske politikk, sier Magnussen.

Han tror at dette også kan føre til at det vil bli vanskeligere å få gjennomslag på krisepakken på kort sikt.

– Her er det ikke lett å si hva som blir det endelige utfallet, selv om det kan se ut som at det til slutt blir republikansk seier.

Les også

Joe Biden utpekes som USAs neste president: – Jeg er beæret

Les på E24+

Delt USA-makt er perfekt for mange norske aksjer

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Dette skjer denne uken
 2. BNP
 3. Økonomi
 4. SSB
 5. Inflasjon
 6. Norges Bank
 7. DnB

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken: Venter innhenting for norsk økonomi

 2. Norsk økonomi tilbake i vekst

 3. Tror på norsk opphenting etter historisk fall

 4. Annonsørinnhold

 5. Overraskende sterk vekst i coronaårets siste kvartal

 6. SSB ser lysere på utsiktene, venter renteoppgang neste år