Regjeringen viderefører de nasjonale tiltakene frem til midten av februar

Regjeringen gjør en ytterligere innstramming i innreisereglene. Det åpnes også for hjemmebesøk inntil fem personer.

Regjeringen holder pressekonferanse om coronasituasjonen og presenterer nye tiltak.
Publisert:

På pressekonferansen lørdag forklarer helse- og omsorgsminister Bent Høie at regjeringen viderefører de nasjonale tiltakene frem til midten av februar.

– De nasjonale tiltakene har effekt, og vi ser at smitten går ned i Norge. Men vi må ytterligere ned og kan ikke ta sjanser som fører til at de mer smittsomme virusvariantene sprer seg. Derfor viderefører vi de nasjonale tiltakene frem til midten av februar, sier Høie.

Les også

Da Norge stengte ned – igjen

De strenge tiltakene for ring 2-kommunene videreføres frem til 2. februar. Fra onsdag 3. februar blir tiltakene for de sentrale østlandskommunene endret og vil omfatte færre kommuner. Regjeringen vil prioritere barn og unge og arbeidsplasser først. Tiltakene i ring 1- og ring 2-kommunene gjelder til og med 10. februar.

Se de nye tiltakene nederst i saken.

Les også

AstraZeneca-vaksinen formelt godkjent av EU

Innstramming i innreisereglene

Regjeringen gjør en ytterligere innstramming i innreisereglene. Attest på gjennomgått covid-19 har til nå gitt unntak fra innreisekarantene, krav om negativ test og test ved ankomst.

En slik attest vil ikke lenger gi unntak for obligatorisk test på grensen eller innreisekarantene. For å få unntak fra kravet om negativ koronatest tatt senest 24 timer før ankomst til Norge og smittekarantene må man ha dokumentasjon på gjennomgått corona-sykdom.

Anbefalinger fra FHI og Helsedirektoratet

Helsedirektoratet og FHI anbefalte før pressekonferansen å forlenge de innførte tiltakene, men med en gradvis lemping av tiltakene i Oslo-regionen. Disse anbefalingene ble fulgt av regjeringen.

«Nedtrapping i en uoversiktlig situasjon bør skje gradvis og etter prioritering», heter det i meldingen fra Helsedirektoratet. Videre skriver de at dersom man lykkes med å slå ned smitten og kontrollere epidemien, kan det lettes på tiltakene for sårbare grupper og næringslivet.

Det ble foreslått gjenåpning av butikker og biblioteker anbefales, men ikke kjøpesentre ettersom det er større risiko for store folkemengder der enn i enkeltstående butikker.

Les også

Vaksinen fra Johnson & Johnson er 66 prosent effektiv

Det anbefales også at serveringssteder kan åpne, men det understrekes at det ikke vil være noen endringer i reglene om skjenkestopp.

I tillegg vil idretts- og fritidsaktiviteter for barn og unge gjenopptas. Her gjelder også svømmeundervisning for unge under 20 år.

Kommuner på Østlandet utenom Enebakk, Indre Østfold, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Ås, Våler, Frogn og Moss kan holde treningssentrene åpne for egne innbyggere.

Publisert: