Oslo topper liste over flest brudd på coronaforskriften

Ferske tall fra politidistriktene viser at nordmenn har fått bøter for flere millioner kroner under pandemien.

HAR FULGT REGLENE: Byrådsleder Raymond Johansen mener alt tyder på at Osloboere følger coronaforskriften, og er glad for at politiet følger opp unntakene.
 • Joachim Birger Nilsen
Publisert: Publisert:

Det er ikke bare statsminister Erna Solberg som har fått bot for brudd på coronaforskriften.

En foreløpig oversikt viser at politiet har opprettet over 900 coronasaker hittil i pandemien, men en total oversikt i antall kroner finnes ikke.

Les også

Ser ingen stor smitteøkning etter påske: – Folk har vært veldig flinke

Statistikken viser at det er stor variasjon, men at flest saker skyldes brudd på karanteneregler og isolasjonsplikt, mens et mindretall skyldes arrangementer, sosiale samlinger og bedrageri.

Blant annet har en bedrift blitt ilagt forelegg på 50.000 kroner i Nordland for brudd på innreisekarantenebestemmelser, ifølge påtaleleder Stig Morten Løkkebakken i Nordland politidistrikt.

TRAVLE: Statistikk indikerer at politiet har utstedt flest forelegg i hovedstaden under pandemien.

Oslo på topp

Ikke alle politidistriktene fører samlet statistikk, men Øst politidistrikt opplyser om utstedelse av forelegg for totalt 778.000 kroner i løpet av pandemien.

Dersom innhentede tall legges til grunn har politidistriktene utstedt forelegg for like over 400.000 kroner i gjennomsnitt under pandemien.

Flere av sakene som er opprettet er foreløpig ikke avgjort, melder flere av politidistriktene.

Fra de tilgjengelige tallene er det Oslo politidistrikt som har opprettet flest saker med 535, hvorav 248 skyldes brudd på karantene og isolasjon. E24 har fått innsyn i statistikk som viser at hele 192 av sakene er blitt henlagt.

Bare siden slutten av mars har politiet i hovedstaden utstedt forelegg for nesten 1,5 millioner kroner.

Månedlig statistikk over antall saker opprettet av Oslo politidistrikt.

Byrådslederen: – Alt tyder på at Oslofolk følger reglene

Byrådsleder Raymond Johansen forteller om tett dialog med politiet gjennom pandemien, og er «glad for at de følger opp brudd på coronaforskriften».

– Alt tyder på at de aller fleste Oslofolk følger reglene som er. Tidligere undersøkelser viser at det generelt er høy oppslutning i Oslo om reglene som gjelder og om coronahåndteringen, skriver han i en e-post til E24.

Når det gjelder straffbare brudd på coronaforskriften i Oslo mener Johansen det «nok i liten grad handler om uklarhet i reglene».

– Folk som settes i isolasjon, for eksempel, har testet positivt på korona og blir alltid tett fulgt opp av bydelenes smittesporingsteam. Bryter du da med isolasjonsreglene utsetter du andre for stor fare.

– Det er jeg glad for at politiet følger opp med en straffereaksjon, når det avdekkes, skriver han.

Lest denne? Få oversikt: Dette er dommen fra Koronakommisjonen

KLARE REGLER: Brudd på coronaforskriften handler ikke om uklare regler, mener leder for byrådet i Oslo Raymond Johansen.
Les også

Tre av fire tror pandemien vare minst et halvt år til

Det er imidlertid mye som tyder på at en fotballklubb stikker av med prisen for største bot så langt under pandemien.

Møre og Romsdal politidistrikt utstedte i desember et forelegg på 50.000 kroner for to brudd på smittevernlovgivning, skrev politidistriktet i en pressemelding.

Det skal ha vært 35 personer til stede under en avslutning på Aker Stadion for spillere og støtteapparat.

På daværende tidspunkt var det en grense på 20 personer for private sammenkomster, ifølge coronaforskriften.

– Ved fastsettelsen av foreleggets størrelse er det lagt vekt på at Molde fotballklubb har kontaktet helsemyndigheter og politi etter arrangementet for å forebygge skadevirkninger av lovbruddet, uttalte politiadvokat Anders Skorpen-Trøen den gang.

EIER: Kjell Inge Røkke overtok Molde Fotballklubb i 2013. I desember fikk klubben en kjempebot for brudd på coronaforskriften.

Ber folk holde ut

Leif Ole Topnes, leder for felles enhet for utlending og forvaltning i Sør-Vest politidistrikt sier følgende om statistikken fra eget distrikt:

– Vi får en del meldinger fra innbyggere som er bekymret for brudd på smitteverntiltak i forbindelse med fest, men så langt har vi få eksempler på oppdrag der politiet har avdekket brudd.

– Det er viktig at vi alle nå holder ut litt til, slik at vi korter ned ventetiden til vi kan gjøre det vi har lyst til, forklarer han.

Les også

Statsminister Erna Solberg får bot på 20.000 kroner

I januar oppdaterte riksadvokaten pandemidirektivet for straffesaksbehandling, noe som medførte at bøtesatser økte i forhold til tidligere satser i Oslo politidistrikt. Blant annet ble boten for overtredelse av forbudet mot privat sammenkomst med flere enn 10 deltagere doblet fra 10.000 til 20.000.

Innlandet politidistrikt har også utstedt forelegg for over 1 million kroner, men i motsetning til Oslo er det spredt utover hele pandemien – ikke bare siste måned.

Les også

England åpner frisører og uteserveringer: – Har jobbet for dette siden januar

Johan Martin Welhaven, leder for felles enhet for påtale i Innlandet politidistrikt, opplyser at de ikke har kapasitet til å gå inn på hver enkelt sak, men at «størrelsen på foreleggene er i tråd med riksadvokatens føringer».

Brudd på karanteneregler, isolasjonsplikt eller hensynsløs adferd gir normalt forelegg på 20.000 kroner, mens ulovlig grensepassering gir et forelegg på 10.000 kroner, opplyser Welhaven.

Sett denne? Tre av fire tror pandemien vil vare minst et halvt år til

Johan Martin Welhaven, leder for felles enhet for påtale, informerer om statistikk fra Innlandet politidistrikt.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Politiet
 2. Erna Solberg
 3. Etterforskning
 4. Smittevern
 5. Coronaviruset
 6. Raymond Johansen

Flere artikler

 1. Slik blir de skjerpede tiltakene i Oslo

 2. Erna Solberg etterforskes for brudd på koronaforskriften

 3. Statsminister Erna Solberg får bot på 20.000 kroner

 4. Strammer til innreisereglene fra 1. april – varsler «betydelige» bøter

 5. Advokat ut mot karantenehotell: – Fremstår som en ren bløff