Tror boligprisene trosser smitte-boom: – Frykter ikke mer bensin på bålet
Coronaviruset får skylden for unormalt sterkt boligprispress i Norge. Nå strides det om effekten av høstens smitteeksplosjon.
Tirsdag ble det meldt om 163 nye coronasmittede i Oslo – det høyeste antallet siden pandemien brøt ut i mars, ifølge VGs oversikt.
Onsdag formiddag la meglerbransjen frem eksplosive tall av et ganske annet kaliber, som eksperter like fullt setter i sammenheng med virusets herjinger:
Boligprisene i Norge trosser historiske trender og bykser videre opp – nå med seks tilbakelagte måneder med underliggende prisoppgang, etter en uvanlig oktober.
Coronavirusets oppblussing er såpass sterk at regjeringen nå har varslet nye, inngripende tiltak, selv før de har hatt tid til å sjekke virkningene av de forrige.
Selvaag mener bolig-spleiselag mellom Oslo og konkurrenten gjør konkurransen helt umulig
Delte syn på effekten
Det gjør at Carl Geving, sjefen i Norges Eiendomsmeglerforbund, nå tror boligmarkedet bare vil bli mer opphetet fremover. Han påpeker at tilbudssiden kan lammes ytterligere hvis boligbyggere må tråkke inn bremsene, og frykter «ukontrollert» prisvekst.
– Min lenge annonserte bekymring slår dessverre til, sier han etter tirsdagens sterke oktober-tall.
Men bransjekollega Henning Lauridsen, som er direktør i Eiendom Norge, har en annen analyse;
– Jeg frykter ikke at oppblussingen av viruset vil gi mer bensin på bålet fremover, sier Lauridsen til E24.
Han er helt enig i at viruset har bidratt til å presse opp boligprisene hittil, hovedsakelig ved å tvinge boligrentene ned.
I denne bydelen selges boligene raskest
Ser tre grunner til flatere prisvekst
Men Lauridsen gir tre grunner til at han tror prisveksten snart kan begynne å flate ut – heller enn å stige videre i takt med smitteøkningen:
- En del av boligprisveksten har hittil vært drevet av en midlertidig tilbudsmangel forårsaket av at «alle» vil kjøpe bolig før de selger sin eksisterende – noe som ikke vil vare.
- Den prisdrivende effekten av kriselave renter er i all hovedsak tatt ut, og det er lite trolig at Norges Bank kutter ytterligere til minusrente
- Og seks strake måneder med positiv underliggende prisutvikling er egnet til å få boligbyggere til å øke sine prosjekter, snarere enn at en brems er i vente.
– Jeg har lenge vært bekymret for prispresset i Oslo, og det er ikke slik at bekymringen har forsvunnet, understreker Lauridsen.
– Samtidig vet vi at i perioder hvor etterspørselen øker raskt, så henger tilbudssiden ofte etter. Vi tror det kan være sannsynlig at mange nå har kjøpt bolig før de skal selge. Altså venter vi en økning i tilbudssiden fremover.
DNB-sjefen spår het jul
– Samtidig har regjeringen varslet nye innstramminger. Kan det drive opp prisene?
– Vi tror ikke det vil fyre opp markedet noe særlig utover hva vi allerede har sett gjennom effekten fra rentekuttene.
– Flere har vært bekymret for brems i boligbyggingen?
– Jeg er ikke like bekymret for det. Vi vet av erfaring at når det er kraftig prispress, så følger boligbygginen gjerne etter. Og den har allerede tatt igjen mye av vårens fall.
Terje Buraas er sjef i DNB Eiendom, en av landet største meglerkjeder. Han tror Geving vil få rett i at hetetoktene holder frem, i alle fall en stund til.
– De sterke tallene og aktiviteten i boligmarkedet nå får oss til å tro på en god prisutvikling også i november og desember, sier Buraas.
Det vanlige er at boligprisene faller noe tilbake begge disse månedene.
– Normalt stopper boligmarkedet opp i julen, men det skjer neppe i år, spår meglersjefen.