NHO-bedrifter vil permittere flere etter nye smittetiltak

Det nye året starter med økte permitteringer blant NHOs medlemmer. Ferske smitteverntiltak fører til at bedriftene planlegger å permittere enda flere fremover. – Det er en seig vei opp av grøfta, sier sjeføkonom Øystein Dørum.

PERMITTERER FLERE: Luftfart og reiseliv topper listene over bedrifter som har permittert og frykter konkurs, viser en ny NHO-undersøkelse.
Publisert: Publisert:

NHOs månedlige medlemsundersøkelse viser at omtrent hver syvende bedrift fortsatt sliter tungt. Disse har mer enn halvert omsetningen, har problemer med å betale regninger, og frykter konkurs.

– Den vesentligste forskjellen er at det har gått enda én måned med seigpining. Og at søndagens skjenkestopp legger ytterligere stein til byrden for mange av dem, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum til E24.

Søndag varslet regjeringen nye innstramminger for å få bukt med smitteøkningen, blant annet nasjonal skjenkestopp og strengere regler for arrangementer.

Dørum påpeker at innstrammingen gjør at det er flere bedrifter som nå varsler permitteringer, særlig i luftfart og reiseliv.

Blant NHO-bedriftene svarer 29 prosent at de allerede har permittert ansatte, opp fra 26 prosent i november. Fremover sier 33 prosent at de planlegger å permittere.

Om økningen er representativ for alle ansatte i privat sektor, tilsvarer dette 12.000 flere permitterte i midten av januar forklarer Dørum, men understreker at tallene er usikre.

Tall fra Nav viser at det i desember var 61.042 permitterte i Norge, tilsvarende 2,2 prosent av arbeidsstyrken.

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.
Les også

Les også: Serveringsbransjen hardt rammet av nye tiltak: – Tøff start på 2021

– Alt er ikke nattsvart

Andelen NHO bedrifter som frykter konkurs er uendret fra november på 14 prosent, og her er det særlig bedrifter i luftfart og reiseliv som ligger i toppen.

Men sjeføkonomen finner også noen lysglimt i tilbakemeldingene fra medlemmene. Det ene er at andelen som oppgir uendret omsetning er det høyeste siden mars, som samsvarer med en generell bedring i norsk økonomi. Det andre er at andelen som planlegger oppsigelser fortsetter å falle.

– Samtidig som noen står i stampe, så er det andre som opplever økende etterspørsel og nå øyner lyset i tunnelen der fremme, når vaksinen er tilgjengelig for alle. Selv om ingen næringer synes uberørte av krisen, er det – som før – betydelige forskjeller i hvor hardt næringene er rammet, sier Dørum.

Han påpeker at vaksineringen etter planen vil føre til en viss normalisering til sommeren ved at smitteverntiltakene da trolig kan fjernes.

– Alt er ikke nattsvart. Norsk økonomi viser tross alt en underliggende bedring, men det er en seig vei ut av grøfta.

I oktober var det sjette måned på rad med vekst i fastlandsøkonomien (utenom olje og gass), men aktiviteten var fortsatt 1,5 prosent lavere enn før nedstengingen i mars, ifølge SSB.

Tredje kvartal endte med en rekordhøy vekst på 5,2 prosent, etter det historisk bratte fallet på 6,0 prosent i andre kvartal. Tall for november får vi først neste uke.

Les på E24+

Les også: (+) Et blikk på verdensøkonomien: Dystre realiteter demper håpene for 2021

Publisert: