Tidenes beste resultat for Edvin Austbø - tjente over 300 mill. kroner

Milliardæren hadde vind i seilene i fjor og sitter igjen med sitt største overskudd noensinne etter å ha mer enn doblet inntektene.

MEDVIND: Investoren Edvin Austbø dro inn flere hundre millioner etter et godt år på Børsen i fjor.
  • Joachim Birger Nilsen
Publisert:

Den mediesky investoren Edvin Austbø har bygget seg opp en milliardformue gjennom sine aksjeinvesteringer.

Etter et tap på 50 millioner kroner i 2018 fulgte et langt bedre år i 2019 da investoren bokførte et resultat på 69,65 millioner kroner.

Men i fjor kunne Austbø nyte godt av medvind i aksjemarkedene. Hans heleide investeringsselskap kan notere sitt beste resultat noensinne, med et overskudd på over 320 millioner kroner.

Hele overskuddet avsettes til selskapets egenkapital, fremgår det av det ferske årsregnskapet. Samtidig økte inntektene fra 135,3 millioner kroner i 2019 til hele 344,8 millioner i fjor.

Resultatfest etter børsboom

Blant Austbøs investeringer finner vi selskaper som Nordic Semiconductor, Vaccibody og Elliptic Laboratories - som alle hadde svært positiv utvikling på Oslo Børs i fjor.

Førstnevnte svingte nedover fra 50 kroner per aksje da coronaviruset slo inn for fullt, men har siden skutt fart for alvor. Ved årsskiftet sto aksjen i 138 kroner, noe som tilsvarer en oppgang på 176 prosent.

I skrivende stund står aksjen i 296 kroner på Børsen, noe som gir en oppgang på nærmere 500 prosent for Austbø, som per i dag sitter med aksjer for over 700 millioner kroner. Teknologiselskapet Elliptic Labs steg 23 prosent på én handelsdag i slutten av juli, og har mer enn doblet seg så langt i år.

Det ferske årsregnskapet viser at hele 240,9 millioner av overskuddet skyldes verdiøkning på aksjer. Austbø realiserte inntekter på 92 millioner kroner i fjor, fremgår det, mens nær 241 millioner altså er urealiserte aksjegevinster.

Les også

Kjendisinvestorer kjapt ute av lakseliste

Gjør ingen endringer

I årsregnskapet skriver Austbø at det ikke ble foretatt strategiske endringer i løpet av fjoråret med tanke på selskapets satsingsområder, og bemerker at selskapets finansielle risiko «i all vesentlighet» er knyttet til kurssvingninger på investeringene i tillegg til rentenivået på kortsiktig finansiering.

Alden AS hadde i fjor lønnskostnader på rundt 4,7 millioner kroner fordelt på fire ansatte, hvorav to er kvinner.

Austbø tok ikke ut utbytte i 2020, viser regnskapet.

Startet for seg selv

Edvin Austbø er opprinnelig fra Florø, og har bakgrunn som analytiker og analysesjef i meglerhuset Carnegie. Senere startet han sitt eget investeringsselskap. Alden AS holder til i Oslo og er et investeringsselskap som investerer i aksjer og andre verdipapirer.

Alden AS eies av Edvin Austbøs heleide Alden 3 AS med en eierandel på 96,9 prosent. Resten kontrolleres av Madeleine Austbø gjennom hennes selskap M A Holding AS. Austbøs primærvirksomhet foretas gjennom datterselskapet Alden AS.

Les også

Norske investorers Vaccibody-aksjer til værs etter milliardavtale

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Edvin Austbø
  2. Resultatrushet
  3. Regnskap og resultater

Flere artikler

  1. Giertsen med rekordresultat - solgte aksjer for over 30 mill. kroner

  2. Celina Midelfart tapte over 130 mill. kroner

  3. Trond Mohn tjente 542 millioner i fjor – gir bort 358 millioner kroner i gaver

  4. Northug avlyste utbyttefest etter millionsmell

  5. Rekordresultat for Ellos i Norge