Regjeringen innfører tiltak på tre nivåer

Regjeringen innfører flere forskriftsfestede tiltak for særlig berørte kommuner, nye nasjonale anbefalinger og skjerpede innreisetiltak.

Publisert:

Det opplyser statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Han varsler at regjeringen innfører tiltak på disse tre nivåene:

 • Regionale tiltak for spesielt berørte kommuner.
 • Skjerpede innreisetiltak for dem som reiser inn til Norge.
 • Nasjonale anbefalinger for hele landet.

– Vi varsler også økonomiske tiltak for å begrense konsekvensene av tiltakene, sier statsministeren.

Tiltakene gjelder fra midnatt natt til fredag 3. desember og vil vurderes på nytt om to uker.

Nasjonale tiltak

Følgende anbefalinger gjelder for hele landet:

 • Hold avstand til andre, gjerne en meter der det er mulig. Unngå klemming og håndhilsing.
 • Anbefaling om at arbeidsplasser der hjemmekontor er mulig uten at det går ut over viktige og nødvendige tjenester, sørger for at ansatte jobber hjemmefra hele eller deler av uken, for eksempel at det slik for bedriften samlet sett utgjør 50 prosent.
 • Regjeringen ber voksne vurdere om man kan redusere antall nærkontakter noe.
 • Det er en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.
 • Det er nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand. Det anbefales også å bruke munnbind der det er mye folk og vanskelig å holde avstand, f.eks når du skal hente jakken din etter et arrangement samtidig med mange andre eller på vei ut av en fotballstadion.
 • Allerede innførte tiltak som følge av virusvarianten omikron. Les mer om det her.

Regionale tiltak

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) opplyser at de regionale tiltakene gjelder for følgende kommuner:

 • Oslo, Asker, Bærum og opptaksområdet til Ahus: Grue, Kongsvinger, Nord-Odal, Sør-Odal, Eidskog, Hurdal, Nannestad, Ullensaker, Gjerdrum, Nes, Lørenskog, Lillestrøm, Rælingen, Aurskog-Høland, Enebakk, Nordre Follo, Ås, Nesodden, Frogn, Nittedal og Eidsvoll.

Disse tiltakene vil gjelde:

 • Påbud om bruk av munnbind der det ikke er mulig å holde minst én meters avstand i butikker, kjøpesentre, serveringssteder, kollektivtransport, innendørs stasjonsområder og taxi. Plikten til å bruke munnbind gjelder ikke for barn under 12 år, eller for de som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind. Det anbefales også å bruke munnbind der det er mye folk og vanskelig å holde avstand, for eksempel når du skal hente jakken din etter et arrangement samtidig med mange andre eller er på vei ut av en fotballstadion.
 • Påbud om at arbeidsplasser der hjemmekontor er mulig uten at det går utover viktige og nødvendige tjenester, skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra hele eller deler av uken. Det kan for eksempel gjøres slik at de ansatte jobber hjemmefra halvparten av tiden.
 • Antallsbegrensninger for private arrangementer innendørs på inntil 100 personer på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler.
 • Plikt for serveringssteder og arrangører til å registrere gjester for å kunne varsle gjester ved smitteeksponering.
 • Krav om bordservering av alkohol for serveringssteder og arrangementer som har skjenkebevilling
 • Krav om at alle gjestene har sitteplasser på serveringssteder som har skjenkebevilling
 • Antallsbegrensninger for innendørs arrangementer uten faste tilviste plasser med inntil 600 (i kohorter på 200).

Tiltakene kan bli innført i andre regioner med utbrudd der det er mistanke om den nye varianten, opplyser Kjerkol.

Grensetiltak

– Vi har tatt kraftige grep for å begrense spredningen. Lørdag innførte vi flere innreisetiltak, mandag forlenget vi isolasjonstiden til syv dager og smittekarantene til ti dager i tilfeller der det er mistanke om smitte med omikron, sier Kjerkol.

Nå strammer regjeringen ytterligere inn:

 • Alle som kommer til landet får plikt til å teste seg 24 timer etter ankomst: Både uvaksinerte, vaksinerte og personer som har gjennomgått coronainfeksjon.
 • Alle over tolv år skal bære munnbind der det ikke er mulig å holde avstand til det foreligger en negativ test.

Tidligere særskilte unntak fra kravet om test ved ankomst til Norge, blant annet for grensependlere, flypersonell og yrkessjåfører, videreføres. Det gjeninnføres også krav om negativ koronatest før innreise til Svalbard.

På spørsmål fra VG om hvordan regjeringen vil sørge for at dem som ankommer landet, tester seg, svarer hun:

– Testen skal tas på teststasjonen på grenseovergangssteder. Der det ikke er teststasjoner, kan den tas innen 24 timer. Det gir fleksibilitet, men det er også viktig at politiet foretar stikk-kontroller for god etterlevelse.

Hun mener muligheten til å teste seg i destinasjonskommunen, vil bidra til å forhindre kødannelse og kapasitetsutfordringer på flyplassene.

Beholder krisepakkene

Regjeringen innfører også økonomiske tiltak nasjonalt:

– Vanligvis skal arbeidsgivere dekke de første 16 dagene ved sykdom. Nå skal arbeidsgiver ta de første fem, hvis det er coronarelatert, mens staten tar det fra og med dag seks, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

I tillegg videreføres kompensasjonsordningen frem til 1. januar, slik at man kan sette inn økonomiske tiltak i enkeltkommuner når næringslivet rammes hardt.

– Hvis man ser det er behov for videre tiltak etter nyttår, må vi videreføre.

Det andre økonomiske tiltaket gjelder for kultur, frivillighet og idrett. Der viderefører regjeringen de gjeldende ordningen frem til 2022.

Støre: Smitten i Norge vil øke

– Denne pandemien skal vi kontrollere gjennom vinteren, den er ikke over og det har vi fått demonstrert med tydelighet denne uken, sier Støre.

Støre varsler at smitten i Norge vil øke fremover.

– Vi må følge situasjonen fortløpende og være klar til å handle. På tirsdag satte vi inn en rekke tiltak for å forsinke spredningen av omikron. Regjeringen følger situasjonen nøye og setter inn nødvendige tiltak.

Han understreker at det er mye vi ikke vet om omikronvarianten, men:

 • Mye tyder på at den er betydelig mer smittsom enn deltavarianten.
 • Det er så langt lite som tyder på at den gir mer alvorlig sykdom.
 • Det er mye som tyder på at vaksinen beskytter mindre mot smitte. Det ser ut som den beskytter mot alvorlig sykdom med omikron, men graden er ennå usikker.

– Vi må ha fullt trykk på vaksinering, og setter tempoet opp, sier Støre.

Publisert:
Gå til e24.no