Økonom venter «historisk tilbakeslag» for norsk økonomi

Tirsdag kommer tall for utviklingen i norsk økonomi i juni. Makroøkonomer tror tallene vil vise at fastlandsøkonomien fikk sitt verste kvartal siden minst 1978.

Analytikere venter at norsk fastlands-BNP sank med 6,2 prosent i andre kvartal.
Publisert:

Tirsdag klokken 08.00 legger Statistisk sentralbyrå (SSB) frem tall på hvordan det gikk med norsk fastlandsøkonomi (BNP) i juni.

Med juni-tallene kommer også kvartalstall for andre kvartal, som inkluderer «coronamånedene» april, mai og juni.

Analytikerne venter på forhånd en oppgang i BNP på 3,4 prosent i juni, mens det for andre kvartal sett under ett, ventes det et fall på 6,3 prosent i tremånedersperioden.

Det viser et gjennomsnitt av analytikerestimater innhentet av Bloomberg.

Norges Bank ventet på sin side et fall på 6,1 prosent i kvartalet i Pengepolitisk rapport fra juni.

– Sannsynligvis verste kvartalet siden minst 1978

Bloomberg-økonom Johanna Jeansson venter at BNP-tallene viser en tilbakegang på 6,2 prosent i andre kvartal.

– Norges økonomi kom seg antagelig kraftig mot slutten av andre kvartal med flere folk som kom tilbake til jobb etter hvert som regjeringen lettet på coronabegrensningene. Men kollapsen i økonomien for kvartalet er likevel sannsynligvis det verste siden minst 1978, skriver Jeansson i en rapport.

Les også

Boliglånsregler kan bli høstens joker: – På tide å normalisere

For juni venter hun en oppgang på oppunder 4 prosent, og viser til at aktivitetsmålinger indikerer at den økonomiske aktiviteten i juni var nesten tilbake til nivåer før virusutbruddet, og at den lave renten og støtteordninger fra myndighetene har gitt drahjelp for økonomien.

1978 var året det ble startet med pålitelige kvartalsmålinger av norsk BNP. Det verste kvartalet hittil var under finanskrisen i fjerde kvartal i 2008, da økonomien følge Bloomberg krympet med 2,3 prosent. I første kvartal i år fikk fastlands-BNP en nedgang på 2,1 prosent.

Les også

Bratt nedtur i verdensøkonomien. Børsene feirer med opptur.

– Det går bedre enn fryktet i norsk økonomi

Nordea Markets tror på en nedgang rundt 6 prosent i andre kvartal.

– Et fall på rundt 6 prosent er et historisk tilbakeslag og høres jo dramatisk ut, men det er faktisk bedre enn i de fleste andre land. Hvis tallet kommer som vi venter, da vil Norge være et av landene som har klart seg best i andre kvartal, skriver meglerhuset i en kommentar til TDN Direkt.

Tilsvarende tall fra Danmark og Sverige viser en nedgang på henholdsvis 7,4 og 8,6 prosent.

– Det går bedre enn fryktet i norsk økonomi. Tallene vi får på tirsdag vil vise at Norge ikke bare er blant de landene som har klart seg best, men kanskje det landet som har klart seg best, med tanke på at fallet i BNP er blant de minste i Europa og verden, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i meglerhusets podkast i forkant av BNP-tallene.

Les også

Rekordfall i norsk industri i andre kvartal – marginal bedring i juni

Det er det flere årsaker til at Norge får et lavere fall enn nabolandene, mener Olsen, og peker først og fremst på at Norge er det han kaller et tillitsbasert samfunn.

– Vi hører på myndighetene når vi får beskjed om å være hjemme, og vi valgte en slå-ned-strategi overfor viruset, som lot oss åpne opp mye i samfunnet ganske raskt. I tillegg har vi har Oljefondet i bakhånd og har brukt masse penger. En siste faktor er at vi hadde handlingsrom i pengepolitikken og positive renter som kunne settes ned, sier Olsen i Nordea Markets.

Publisert:
Gå til e24.no