REGIONALT NETTVERK: Investeringene øker igjen

Bedriftene som deltar i Norges Banks regionale nettverk ser en vekst i investeringene.

MIXED SIGNALS: Sjeføkonom Frank Jullum mener sentralbanksjef Svein Gjedrem (bildet)ikke ble noe klokere av rapporten fra regionalt nettverk.
  • Aleksander Nordahl
Publisert:

- Det ventes noe tiltakende vekst i produksjonen det neste halve året, det rapporterer det regionale nettverket til Norges Bank.

Kontaktbedriftene til Norges Bank viser til at produksjonen har jevnt over økt denne vinteren, men i mindre grad enn i høst. Den største økningen har vært innen eksportindustrien og næringsrettet tjenesteyting, mens leverandørbedriftene i oljenæringen og kontaktene i bygg og anlegg har den svakeste utviklingen.

Investeringene øker

Samtidig rapporterer kontaktene at investeringene vil tilta de neste 12 månedene, det er første gang siden høsten 2008.

- Dette var når finanskrisen for alvor brøt ut i Norge, og dette er nok et signal på at det verste er over, sier sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank til E24.

- Det viser samtidig at det går sakte men sikkert oppover, men ikke så raskt at det er fare for overoppheting, fortsetter han.

Rapporten viser at det er bedrifter innen tjenesteyting og kommune- og sykehussektoren som planlegger vekst i investeringene de neste 12 månedene, mens investeringene i industri og varehandel vil falle tilbake.

Ingen tydelige rentesignaler

Rapporten brukes av Norges Bank til å se på forholdene i norsk økonomi, og gir en god pekepinn til hva Norges Bank bør gjøre ved neste rentemøte.

- Rapporten ga ikke noe svar på om det blir renteøkning eller ikke. Den åpner for at Norges Bank kan argumentere for begge deler, sier Jullum.

Han peker på et par forhold som gir blandede svar.

- Om man ser på investeringene er det en liten fremgang der, men på sysselsettingen er det fortsatt noe svakt, sier Jullum.

Rapporten viser at det var et svakt fall i sysselsettingen de siste 3 månedene, og at det i bygg og anlegg planlegges ytterligere reduseringer i sysselsettingen. De øvrige private nærringene er ventet å holde sysselsettingen uendret utover våren.

Les også: Spår renteheving i mai

Lønnsvekst

Det er snart klart for årets lønnsoppgjør, og det er knyttet stor spenning til hva bedriftene selv venter.

Utifra besvarelsene til de 285 bedriftene i regionalt nettverk, ligger det an til en lønnsvekst på 3,5 prosent i 2010.

- Høyest lønnsvekst ventes i offentlig sektor, mens kontaktene i bygg og anlegg og i industrien venter den laveste lønnsveksten, skriver regionalt nettverk.

Les også: - Vær forsiktig med å be om mer lønn nå

Til forsiden

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Ikke en sterk økonomi, men en økonomi i bedring

  2. Norske bedrifter:Svakere vekst

  3. REGIONALT NETTVERK: Lysere i horisonten

  4. Veksten har avtatti alle næringer

  5. Usikkerheten øker hos norske bedrifter