KRISE PÅ DEN GRØNNE ØYA: - Irland går konkurs

Stadig flere eksperter tror Irland vil misligholde statsgjelden.

IKKE SMÅPENGER: Irland trenger mer enn småpenger fra sine naboer.

Peter Morrison
  • Bernhard L. Mohr
Publisert:,

Gjennom uka har prisen for å forsikre seg mot at Irland skal misligholde statsgjelden, steget til rekordhøye nivåer.

Også risikopremien på irske statsobligasjoner øker; i øyeblikket er det mer enn seks prosentpoeng høyere rente på irske obligasjoner sammenliknet med tyske.

I går offentliggjorde nyhetsbyråene Bloomberg og Reuters nedslående resultater fra to analytikerrundspørringer: 67 prosent av Reuters' respondenter og 51 prosent av Bloombergs tror Irland er dømt til å misligholde gjelden.

LES OGSÅ: Slik havnet Irland i grøfta

Ti ganger større enn USA

Irlands hodepine er banksektoren, som i boomperioden fra slutten av 1990-tallet til 2007, økte utlånene dramatisk.

For å unngå at sektoren bryter sammen, har den irske regjeringen garantert for de største forretningsbankenes forpliktelser.

Ifølge Irish Times er regjeringens bankgaranti ti ganger større enn det USA investerte for å redde sine banker ut av finanskrisen.

Likevel er bankene ennå ikke i stand til å støtte sine egne balanser, skriver Irish Times-kommentator Morgan Kelly, som har forsøkt å regne seg frem til hvor mye bankgarantien vil koste irske skattebetalere.

LES OGSÅ: Irland klager på EU

Tredjedels BNP ut vinduet

Ifølge Kelly har de irske bankene 100 milliarder euro i utestående lån til eiendomsbransjen, 35 milliarder euro i forretningslån og 160 milliarder euro i lån til privatpersoner.

Ettersom boligprisene har falt 35 prosent, må en stor andel av eiendomslånene nedskrives.

Også i de andre sektorene finnes det mange insolvente betalere, og Kelly tror bankenes sannsynlige totale tap befinner seg et sted mellom 50 og 70 milliarder euro (400 til 560 milliarder norske kroner), som altså må finansieres av staten.

Til sammenlikning utgjør den totale verdiskapningen i Irland i løpet av et år 160 milliarder euro.

LES OGSÅ: - EU står klar til å hjelpe Irland

Lavere skatteinntekter

Statens evne til å betjene gjeld avhenger også av skatteinngangen. Den faller ettersom Irlands BNP er sterkt nedadgående. Irland har vist negativ vekst i ni av ti av de siste kvartalene.

Dessuten står utenlandske selskaper for en stor andel av Irlands verdiskapning. Ettersom utenlandske selskaper betaler en svært lav skatt på resultat, har den irske statskassen begrenset glede av at for eksempel Google opererer sitt Europa-kontor fra Dublin.

Statsminister Bryan Cowen har varslet innsparinger i offentlig sektor i størrelsesorden 15 milliarder euro. Det vil også tvinge landets samlede verdiskapning ned.

LES OGSÅ: Irsk gjeldsfrykt svekker euroen

- Har krysset grensen

Etter at de internasjonale kredittratingsbyråene Standard & Poor's og Fitch nedgraderte Irlands kredittverdighet, har det blitt stadig dyrere for irene å fornye gjelden.

Spådommen fra analytikerne er at finansmarkedene snart sier stopp til å låne Irland mer penger.

Ifølge statsminister Cowen og sentralbanksjef Patrick Honohan har Irland ordnet finansieringen frem til neste sommer. Honohan sa nylig til Bloomberg at "han ser ingen grunn til at Irland ikke vil kunne gå tilbake til obligasjonsmarkedene neste år".

Markedsaktørene er uenige.

- Mislighold handler mest om subjektive vurderinger og investorpsykologi. Jeg tror vi har krysset grensen når det gjelder Irland, sier Nicolas Lenoir, som er sjefstrateg hos ICAP Futures i New York, til Bloomberg.

LES OGSÅ: Rekordhøye irske renter

Frykter misnøye

I forrige uke gikk britiske studenter til angrep på hovedkvarteret til regjeringspartiet De konservative. Sju politimenn måtte på sykehus etter at en demonstrasjon mot kutt i studiestøtten kom ut av kontroll.

Nå frykter mange liknende reaksjoner i Irland.

- Folk er ordentlig sinna. Sosialklienter, pensjonister og lavtlønte føler at de kommer til å få seg en smekk når neste års statsbudsjett skal vedtas i desember. Når det skjer, kommer mange til å ty til vold, fordi de som er på inntektstoppen ikke kommer til å rammes, sier Laura Waters, en tidligere ansatt ved motekjeden Laura Ashley, til Market Watch.

- De som tjente gode penger under boomperioden plasserer nå pengene sine i banksikringsfondet, og er dermed beskyttet av regjeringen.

Les flere økonomisaker på E24.

Flere artikler

  1. Krisebank kan koste Irland 270 mrd.

  2. Tilliten til Irland og Portugal raser

  3. Slik havnet Irland i grøfta

  4. Annonsørinnhold

  5. Irsk gjeldsfrykt svekker euroen

  6. Irland vil slå sammen banker