Slakter Røkkes Aker-handel

- Dette er så grisete at jeg ikke har ord for det, sier forvalter.

  • E24
Publisert:,

Dagen etter at Aker og Aker Solutions kunngjorde avtalen der sistnevnte selskapet kjøper fire selskaper fra Aker for 1,4 milliarder kroner hagler kritikken.

Les: Får juling etter Røkke-handel

Forvalter Kjell Erik Eilertsen i Fearnley Fonds mener Kjell Inge Røkke og Aker har solgt selskapene til overpris.

- Dette er såpass ille at har man et snev av samfunnsinteresse og følelse av samfunnsansvar kan ikke slike hendelser stå uten kommentar, sier Eilertsen til Dagens Næringsliv.

Han mener Aker bruker delvis statseide Aker Solutions som en søppeldunk for selskapene de ønsker å kvitte seg med.

Forvalter Truls Evensen i Storebrand reagerer også på handelen.

- Aker Solutions har betalt en overpris, det synes jeg ikke noe om. Hvis selskapet hadde vært uavhengig av morselskapet, så hadde det ikke gjort dette, sier Evensen til Dagens Næringsliv.

Trenger penger

I Finansavisen er analytiker Terje Fatnes i SEB Enskilda spesielt kritisk til prisen Aker Solutions betaler for Aker Oilfield Services. Ifølge Fatnes har selskapet et investeringsbehov på rundt fem milliarder kroner.

- Det vil gå med minst fire milliarder for full utrustning av de fire servicefartøyene. Aker Solutions andel av investeringen i de seks ankerhåndteringsskipene vil bli 700 millioner, sier Fatnes til avisen.

Høyre reagerer

Meldingen om avtalen mellom Aker og Aker Solutions sendte aksjekursen til sistnevnte ned 4,5 prosent på børsen. Høyres næringspolitiske talsmann, Torbjørn Hansen, sier han er betenkt over utslaget.

- Vi reagerer når vi ser markedsreaksjonen som indikerer at staten som eier kommer veldig dårlig ut, sier Hansen til Finansavisen.

Les flere nyheter på E24.

Flere artikler

  1. OECD spår bratt fall for verdensøkonomien

  2. Brustad vil granske Røkke

  3. Aker retter skytset mot Berit Kjøll

  4. Annonsørinnhold

  5. Røkke blir styreleder

  6. - Røkkes Aker var i pengetrøbbel