STORBRITANNIAS NESTE STATSMINISTER: Brown ber Cameron ta over

Storbritannias statsminister Gordon Brown ber dronningen gi oppdraget med å lede landet til De konservatives leder David Cameron.

Publisert:

Storbritannias statsminister Gordon Brown går av som statsminister. De konservatives leder David Cameron vil nå forsøke å danne regjering med Liberaldemokratene.

Gordon Brown leverte sin avskjedssøknad til dronning Elizabeth tirsdag kveld og sa også at han ville trekke seg som partileder i Labour med umiddelbar virkning. Han oppfordret dronningen til å gi stafettpinnen videre til David Cameron.

De konservative og Liberaldemokratene kunngjorde samtidig at de hadde avrundet forhandlingene om regjeringssamarbeid. Det eneste som gjensto, var en avstemning om koalisjonsavtalen i partigruppene.

– Vi har fullført samtalene i en god atmosfære og skal nå rapportere til partileder Nick Clegg og våre kolleger i Parlamentet, sa Liberaldemokratenes forhandlingsleder Danny Alexander.

LES OGSÅ:Pundet stuper på jevnt valgresultat

Tok avskjed

Et stort pressekorps var samlet foran statsministerboligen i Downing Street da Gordon Brown kunngjorde sin avgang.

– Jeg har sagt til dronningens private sekretær at jeg vil levere min avskjedssøknad til henne, sa Brown.

– Hvis dronningen godtar denne, vil jeg råde henne til å be lederen for opposisjonen om å danne regjering. Jeg ønsker den neste statsministeren lykke til idet han tar viktige avgjørelser for framtida, sa Brown.

Til slutt takket den avtroppende statsministeren sin kone Sarah for støtten, og han forlot statsministerboligen sammen med henne og deres to barn. Derfra dro han direkte til Buckingham Palace, hvor han leverte sin avskjedssøknad til dronningen.

Kort tid senere var David Cameron ifølge partikilder på vei til dronningen.

Nederlag

Gordon Brown ble statsminister i juni 2007 da Tony Blair ga seg etter ti år ved makten og valgseier tre ganger på rad. Før det var han finansminister i Blairs regjering.

Han er 59 år gammel og ble født i Skottland i 1951 som den andre av tre gutter. Faren var prest, og Brown har selv sagt at foreldrene var hans inspirasjon og grunnen til at han begynte i politikken.

Han mistet det ene øyet i en rugbyulykke som tenåring, men han har avvist ryktene at han er i ferd med å bli blind på det andre.

Mandag sa Brown at Labours valgnederlag var et uttrykk for velgernes dom over ham som person, og han varslet da at han ville gå av som partileder til høsten.

Les flere nyheter på E24.no.

Publisert: