FORBRUKERTILLITEN I USA FALLER: Amerikanerne frykter fremtiden

Forbrukertilliten bare faller og faller i USA.

Publisert:

Amerikanerne ser stadig mørkere på sin økonomiske situasjon.

Tirsdagens tall for forbrukertilliten (consumer confidence) i januar viste ytterligere nedgang fra desembers lave nivå. Januartallet endte på 37,7 poeng sammenlignet med 38,6 i desember.

- Vi ser et fall både i forhold til forventninger og forrige måned. Consumer Confidence er en ledende indikator på sentimentet i økonomien, og dette er virkelig ikke gode tall, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Markets til E24.

Forbrukertilliten er nå på sitt laveste nivå noensinne, ifølge Reuters. Indeksen startet tilbake i 1967, og situasjonen i 1985 er satt til 100 poeng.

Januartallet er også dårligere enn forventningene på 39 poeng.

- 2009 startet som 2008 sluttet

- Indeksen for forbrukertilliten fortsetter å falle til nye bunnivået, og det ser ut til at forbrukerne har begynt det nye året med den samme pessimismen som de opplevde de siste månedene i 2008. Den lille endringen i indeksen for den nåværende situasjonen antyder at den økonomiske situasjonen ikke forverret seg spesielt i januar, men på den andre siden bedret den seg ikke heller, sier direktør Lynn Franco i Conference Board Consumer Research Center, som står bak undersøkelsen, i en pressemelding.

Indeksen viser at de amerikanske forbrukerne ser svært mørkt på den nåværende situasjonen, men er noe mer optimistiske på sikt. Det skjer til tross for at det amerikanske arbeidsmarkedet opplever sin verste periode siden krigen.

- Ser man fremover er forbrukerne ganske pessimistiske med tanke på økonomien og med tanke på deres egen inntekt. Inntil vi ser en betydelig bedring i forventningene, kan vi ikke si at det verste er bak oss, sier Franco i pressemeldingen.

Trekker børsene ned

De svake tallene får børsene i Europa og USA til å falle noe tilbake. Oslo Børs er i minus med 1,2 prosent og i Europa faller de store indeksene med rundt 0,5 prosent. Forbrukertallene fikk den lille oppgangen som kom fra start i USA, til å forsvinne.

Etter 40 minutter med handel er det amerikanske aksjemarkedet i praksis helt flatt.

Følg børsene med E24 Børs.

Tidligere tirsdag viste Case/Shiller-indeksen som måler boligprisutviklingen i 20 amerikanske storbyer, er prisene har falt med 18,2 prosent i USA.

Les også: Nytt fall i amerikanske boligpriser

Publisert: