OSLO BØRS FALT 2,6 PROSENT: - Frykten råder

Oslo Børs er verst i Europa mandag.

Publisert:

Aksjemarkedene i Norge, Europa og USA faller alle nedover mandag ettermiddag. Hovedindeksen på Oslo Børs faller mest, og har ved børsslutt dypdykket 2,6 prosent - til 400,9 poeng.

Følg markedet minutt for minutt på Børs24

- Det som preger børsen i dag er fortsatt makroforholdene. Frykten råder i etterkant av de slette jobbtallene fra USA fredag, sier aksjesjef Paal Karstensen i DnB Nor Markets til E24.

Aksjesjef Ståle Bjørnstad i Handelsbanken mener bildet ikke er bra mandag.

- Det er svake børser, svake utsikter og svak dollar. At Oslo faller mer enn resten av Europa tror jeg skyldes at Oslo Børs er mer volatil enn andre markeder, sier Bjørnstad til E24.

I Frankfurt har Dax 30 falt mer beskjedne 0,30 prosent, mens fallet på Londons DTSE 100 er på 0,50 prosent. Frankrikes CAC 40 er ned 1,1 prosent.

- Inflasjon gir fall

Kastensen påpeker at Statistisk Sentralbyrås konsumprisindeks mandag viste overraskende høy inflasjon. Han mener det bidrar til at Oslo Børs faller mer enn resten av Europa.

- Det skremmer, og gjør at Oslo Børs faller mer enn de fleste andre markeder mandag - til tross for forstatt høy oljepris. Inflasjonstallene har økt faren for at sentralbanksjef Svein Gjerdrem vil øke signalrenten, sier Karstensen.

Les også: Skyhøy inflasjon i februar

Mat dyrere

Inflasjonen var 2,2 prosent i februar, målt ved årlig vekst i konsumprisindeksen justert for endringer i avgifter og energipriser (KPI-JAE).

Det er særlig stigende matvarepriser som gjør at prisstigningen er overraskende sterk. I tillegg har flyreiser blitt mye dyrere det siste året.

Fredag skrev Handelsbankens sjeføkonom Knut Anton Mork at han tror Norges Bank vil sette opp renten allerede torsdag. En spørreundersøkelse viste at mange venter at inflasjonen vil stige kraftig det neste året.

Flere E24-nyheter

Publisert: