USA fjerner toll på stål og aluminium fra Canada og Mexico

USA har inngått en avtale med Canada og Mexico som innebærer at metalltollen fjernes innen 48 timer, bekrefter amerikanske og canadiske myndigheter. 

TOLL: USA skal fjerne toll på aluminium og stål fra Canada og Mexico, ifølge CNBC og Washington Post.

Foto: Alex Brandon AP
  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
  • NTB
Publisert:

Avtalen skal også gjelde Mexico, og skal tre i kraft innen to dager. Den amerikanske tollen på stål og aluminium skal fjernes i bytte mot tiltak som skal hindre kinesisk stål i å importeres til USA via de to nabolandene.

Canada opplyser at de samtidig vil fjerne tollsatsene de innførte som svar på USAs toll, skriver CNBC.

Jobber med handelsavtale

To av CNBCs ikke navngitte kilder sier at fjerning av er et viktig trinn på veien mot en handelsavtale mellom de tre landene.

Les også

Trump utsetter biltoll – EU gleder seg

Chuck Grassley, som leder senatets finanskomité, har uttalt til CNBC at fjerning av tollsatser rettet mot Canada og Mexico gjør det mer sannsynlig at de vil ratifisere USMCA-avtalen mellom de tre landene, som etter planen skal erstatte NAFTA-avtalen.

Å bytte ut NAFTA-avtalen har vært en av Trumps viktigste saker helt siden valgkampen.

Da Trump påla import av stål og aluminium toll på henholdsvis 25 og 10 prosent fra og med 1. juni 2018, begrunnet han dette med hensyn til nasjonal sikkerhet. At dette også gjaldt Mexico og Canada har blitt møtt med spørsmålstegn. USAs toll ble møtt med mottiltak fra begge nabolandene.

Les på E24+

Bloomberg: Kina stiller med kraftige markedsvåpen i oppgjøret med Trump

Nasjonal sikkerhet

De amerikanske børsene bevegde seg ikke nevneverdig etter at Washington Post og CNBC kom med nyheten om at landene skal ha kommet frem til en avtale.

Nyheten om fremgang i samtalene mellom USA, Canada og Mexico kommer samme dag som det ble kjent at USA vil utsette innføring av toll på biler fra Europa og Japan i inntil seks måneder.

Samtidig som USA virker å mykne opp mot nabolandene og de europeiske landene, så har frontene mellom USA og Kina hardnet til i de pågående forhandlingene om en handelsavtale.

Publisert:

Flere artikler

  1. Kredittbyrå: USA-toll mot Mexico kan true handelsavtale

  2. Nordea om Trump-toll mot Mexico: – Vil merkes i høyere priser

  3. Betalt innhold

    Handelskrigen mellom USA og Kina forklart i 9 punkter

  4. Trump utsetter biltoll – EU gleder seg

  5. Bolsonaro sier USA fjerner toll på stål og aluminium fra Brasil