- Euroen er altfor sterk

Forventningene til renteheving i Europa er for høye, mener sjeføkonom.

Sjefsøkonom Petter Eilif De Lange i Sparebank 1 mener euroen vil svekke seg.
Publisert:

Den europeiske fellesvalutaen fosser frem, godt hjulpet av store forventninger til at en heving av eurorenten står på trappene.

Mandag har euroen klatret til 1,4269 dollar, som er det sterkeste nivået mot dollar på fem måneder. Mot yen var euroen en tur over 120 yen for første gang siden mai 2010, ifølge Reuters.

Også mot kronen viser euroen muskler: Mandag formiddag omsettes én euro for i underkant av 7,83 kroner.

- Altfor sterk

- Det blir mer og mer tydelig at euroen er altfor sterk, sier sjeføkonom Petter Eilif de Lange i Sparebank 1 SMN til E24.

Dette skyldes at markedets forventninger til rentehevinger fra Den europeiske sentralbanken (ESB) er altfor høye, mener de Lange.

På torsdagens rentemøte tror han i likhet med markedet at ESB vil sette opp renten for første gang på nesten tre år. Det er ifølge sjeføkonomen «enda en politikkfeil fra ESB, på linje med da rentehevingen som kom da verden var på full fart inn i finanskrise».

Deretter blir det imidlertid full stopp, tror de Lange:

Han tviler sterkt på at sentralbanksjef Jean-Claude Trichet vil kunne heve renten i det tempoet som prises inn i dag. Det neste halvåret vil styringsrenten måtte stå på stedet hvil, spår han.

- STABUKK: Den europeiske sentralbanksjefen, Jean-Claude Trichet, er sta, og vil nekte å gå tilbake på sin varslede renteheving på torsdagens møte i ESB, tror sjeføkonom Petter Eilif de Lange.

- I det Trichet gir beskjed om renteheving på torsdag vil markedet stramme til, og de lange rentene i pengemarkedet stige. Fundingkostnadene til bankene vil stige i en situasjon som fra før av er svært spent.

Han peker på at katastrofen i Japan har satt EUs krisefond - EFSF (European Financial Stability Facility) - under press:

Japan hadde tegnet seg for 20 prosent i fondet, men vil nå trenge pengene selv for å bygge opp landet.

- EU kan nok skyte en hvit pil etter de pengene. Katastrofen har ført til redusert tilgang på globale midler, og vil legge ytterligere press på rentene.

Presser PIGS

Fremover vil marginene i pengemarkedet stige videre, spår sjeføkonomen.

I eurolandene har bankene begynt å miste apetitten på de gjeldstyngede landenes statsobligasjoner.

Økt ESB-rente kommer på et svært ubeleilig tidspunkt for de perifere, gjeldstyngede landene:

Forrige uke steg renten på portugisiske statsobligasjoner til det høyeste nivået i euroens historie. Markedet venter at det kun er et spørsmål om tid før Portugal følger etter Hellas og Irland, og må be om kriselån fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

- Aktiviteten i Portugals økonomi er fallende, og renten på tiårige statsobligasjoner på 8,4 prosent. Det er en uholdbar situasjon.

Man trenger ikke en pengepolitisk innstramming i dagens Europa, mener sjeføkonomen. Den eneste som har et inflasjonsproblem er Tyskland, og det er absolutt ikke noe man bør gripe inn mot, heller tvert imot, mener de Lange:

ESB må akseptere at tyske priser stiger raskere enn i Middelhavslandene for å redusere ubalansene innad i EU.

VIL IKKE OFRE TYSKLAND: Bundesbank-sjef Axel Weber vil ikke la inflasjonen være høyere i Tyskland enn i resten av eurosonen, da det svekker tysk konkurranseevne, tror sjeføkonom Petter Eilif de Lange.

Det vil imidlertid ikke de innflytelsesrike Bundesbank-medlemmene i ESB akseptere, fordi det innebærer en svekkelse av Tysklands konkurranseevne.

- Hvis de ønsker å redde eurosamarbeidet må de la inflasjonen være høyere enn i resten av eurolandene, men det er de tydeligvis ikke rede for.

Les også: - Nå bør du kjøpe irsk statsgjeld

Han tviler på at ESB vil gå så langt som å sette renten ned igjen. I stedet vil sentralbanken gå inn og stimulere mer i form av ytterligere kvantitative lettelser, tror de Lange.

- Det kan ende med at ESB vil bli nødt til å gå inn og finansiere budsjettunderskuddene direkte, for det er vanskelig å skaffe finansiering av stabilitetsfondet (EFSF).

Fremover vil tilstanden i den underliggende økonomien tvinge euroen i kne, etter at torsdagens renteheving vil gi et kortvarig euroløft, tror de Lange.

- Svekkelsen vil komme uansett. Hvis ikke euroen svekker seg i løpet av det neste halvåret, øker presset så kraftig på valutasamarbeidet, at spekulasjoner om at enkelte land vil forlate unionen vil tvinge valutaen ned til svakere nivåer.

Torsdag klokken 13.45 offentliggjør ESB sin rentebeslutning. Følg saken på E24.

Les også: Bankkrisen har kostet Irland 782 mrd.

Publisert: