England trykker mer penger

Nye pengelettelser annonsert av den britiske sentralbanken torsdag.

UENDRET: Bank of England holder renten på sitt allerede svært lave nivå.

Stefan Rousseau
  • Øistein Svelle
Publisert:,

Tre kvarter før den europeiske sentralbanken fastsetter styringsrenten for euroområdet annonserer den britiske sentralbanken sin beslutning.

Som ventet holder sentralbanksjef Mervyn King renten uendret på 0,5 prosent, men banken forteller også at de utvider tilbakekjøpsprogrammet for verdipapirer med 50 milliarder pund til 375 milliarder.

Både på Oslo Børs og på andre børser i Europa gjorde kursene et lite hopp da nyheten ble kjent klokken ett torsdag ettermiddag.

Samtidig svekket pundet seg noe mot euroen.

Bekymret for økonomien

Økningen i pengetrykkingen var ventet av markedet, og i sin morgenrapport påpekte Nordea at sentralbanksjefen har uttrykt stor bekymring sist måned for retningen økonomien har beveget seg i.

En undersøkelse av Reuters gjennomført forrige uke viste at 53 av 55 spurte anslo at sentralbanken ville øke sentralbankens verdipapirkjøp. Majoriteten av disse ventet en økning på 50 milliarder pund.

Særlig bankene har uttrykt behov for likviditet raskt, og deres behov for å senke gjeldsgraden har forårsaket en massiv fall i kredittmengden det siste halvåret.

Det er dette sentralbanken nå forsøker å motvirke med å planlegge å kjøpe gjeld for ytterligere 50 milliarder pund, eller snaue 470 milliarder kroner, over de neste fire månedene.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Rentero i Storbritannia

  2. ECB dumper renten

  3. Bank of England holder rekordlav rente

  4. Annonsørinnhold

  5. Uendret rente i Storbritannia

  6. Pundet senkes av overraskende prisfall