Nå spår markedet rentekutt i Norge: – Et virussjokk

Frykten rundt coronaviruset øker håpet om at sentralbankene vil komme til unnsetning med rentekutt. Her hjemme vedder markedsaktørene nå på rentekutt innen året er omme.

CORONA-RAMMET: Handelsnæringen i fastlands-Kina er hardt rammet av virusepedemien. Her er det stille i gatene på et kjøpesenter i Beijing.

NICOLAS ASFOURI / AFP
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

De siste dagenes børskollaps og oljeprisfall har ført til økte forventninger om rentekutt, både fra USAs sentralbank og fra Norges Bank.

I løpet av to dager har markedsforventningene til norske renter falt med et kvart prosentpoeng det kommende året. Det tilsvarer et helt rentekutt.

– Det som er skremmende er hvor fort det går og at bevegelsene er så kraftige, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til E24.

Rentemøter i mars

Norges Banks neste rentemøte er 19. mars, dagen etter den amerikanske sentralbanken.

Før virusutbruddet var det ventet at Norges Bank skulle holde renten uendret på 1,50 prosent i lang tid fremover, i tråd med bankens egne signaler.

Nå priser rentemarkedet inn 25 prosent sjanse for rentekutt allerede på marsmøtet. Innen sommeren har sannsynligheten økt til over 60 prosent, forteller Wilhelmsen.

– Som vi ser det nå, så er det en klar forventning om at Norges Bank skal senke renten for å motvirke det som skjer i markedet og konsekvensene for den globale økonomien, sier han.

Videre ser markedet stor sannsynlighet for nok et rentekutt i løpet av neste år.

Bjørn Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn, tror ikke Norges Bank vil være først ute med rentekutt.

John Thomas Aarø / John Thomas Aarø

Norges Bank-dilemma

Kronekursen har de siste dagene svekket seg markant til stadig nye rekorder mot euro. Fredag raste kursen til ny bunn på 10,43 mot euro.

Wilhelmsen påpeker at med inflasjon over målet og rekordsvak kronekurs, kan det blir et dilemma for Norges Bank, der det er usikkert om kutt er riktig medisin.

– Dette er er virussjokk, som har mange ulike effekter, men først og fremst et tilbudssidesjokk. Fabrikker stenges ned og folk tør ikke gå ut. Da er det ikke like åpenbart at lavere rente er rett virkemiddel, sier Wilhelmsen.

Lavere renter fører normalt sett til svakere kronekurs, som gir høyere importpriser og øker inflasjonen. Det kan dempe det allerede svake norske varekonsumet.

– Det er ikke høy rente som er et problem for konsumentene, det er frykten for viruset, og da er det uklart om rentekutt vil være til hjelp. Det er ikke åpenbart det rette svaret, og kan til og med virke mot sin hensikt, sier Wilhelmsen.

Selv tror han ikke Norges Bank vil være den første av sentralbankene til å kutte renten, men heller se an situasjonen og nedjustere renteutsiktene på marsmøtet.

– Det er nå ingen tvil om at viruset vil prege verdensøkonomien. Mange spår en V-formet oppgang så snart man får kontroll på viruset, og det er sannsynligvis rett, men når det vil skje er usikkert. Som det ser ut nå, er det usannsynlig at det vil skje allerede i løpet av første kvartal, sier han.

Sjeføkonom i Handelsbanken Kari Due-Andresen tror Norges Bank ikke vil kutte renten på marsmøtet.

Lise Åserud / NTB scanpix

«Dobbel whammy» for kronekursen

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken tror det er for tidlig med rentekutt her hjemme.

– Vi tror definitivt ikke det kommer et kutt i mars, men vi kan nok se at rentebanen blir nedjustert, sier hun til E24.

Rentebanen, som gir sentralbankens syn på rentene fremover, viser nå 40 prosent sannsynlighet for renteheving i løpet av året.

Det forklares med at uendret rente er det mest sannsynlige, men at det er større sjanse for at renten heves enn kuttes.

– Denne kommunikasjonen må de nok endre på marsmøtet, for det er definitiv en risiko på nedsiden og viruset har økt sannsynligheten for rentekutt i tiden som kommer.

Sjeføkonomen trekker også fram den høye inflasjonen i januar og svake kronen som trekker i motsatt retning av rentekutt.

– Det er en «dobbel whammy» for kronekursen; den internasjonale uroen bidrar i seg selv til svekkelse, og i tillegg trekker lavere oljepris kronen ned. Vi tror de to effektene vil holde kronen svak til man ser at situasjonen er under kontroll, sier hun.

Les på E24+

Året da kronemysteriet oppsto: Dette lærte vi om den norske kronen i 2019

Kan utløse korreksjon

– I starten trodde man at utbruddet skulle være kortvarig, men måten det smitter på gjør at det er mye vanskeligere å begrense enn man først trodde. I tillegg er det fare for en ny bølge med smitte når karantene løftes, sier Due-Andresen.

Aksjemarkedene har steget til nye rekorder det siste året og USA er nå inne i den lengste oppgangsperioden noen sinne på over ti år.

At det kommer en markert nedtur er sikkert, men hva som skal til for å utløse den er et åpent spørsmål.

– Dette har selvfølgelig potensiale til å bidra til en ordentlig korreksjon, men det avhenger av hvor lang tid det tar å få kontroll på viruset. Jo lenger dette varer og forstyrrer produksjonskjeder, desto verre blir det å hente seg igjen, sier hun.

Venter tre rentekutt i USA i år

I markedet setter nå stadig flere sin lit til at den amerikanske sentralbanken (Fed) vil kutte renten fra dagens intervall på 1,50–1,75 prosent for å roe ned børsene og være føre var.

Det prises inn tilnærmet full sannsynlighet for kutt på marsmøtet til Fed, og i tillegg spås det to ytterligere kutt innen utgangen av året.

SEB understreker i en analyse at det er to grunner til behovet for Fed-kutt.

«På den ene siden for å dempe panikken som nå råder i markedet og som, uavhengig av viruset, øker risikoen for økonomien. På den andre siden i forebyggende hensikt for å støtte verdensøkonomien, som viste skjøre tegn på bedring allerede før virusets utbrudd.»

Foreløpig har Fed-medlemmet Charles Evans signalisert at det kan være for tidlig å agere.

«La oss håpe at den raske forverringen av situasjonen gjør at kollegene hans kommer til en annen konklusjon», skriver Sebs Johan Javeus.

Reuters: Coronavirus spreads in three continents; markets brace for global recession
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Coronaviruset
 3. Rentemøte
 4. Norges Bank
 5. Rente
 6. Kronekurs
 7. Nordkinn Asset Management

Flere artikler

 1. Oslo Børs ned syv prosent fra toppen: – Har blitt en global frykt

 2. Viruset gir dobbel-sjokk i økonomien: Derfor stuper børsene

 3. Norges Bank: Bedriftene ser svakere vekst etter virusutbruddet

 4. Annonsørinnhold

 5. Hedgefond tør ikke lenger gamble på kronekursen: – Redd for at det blir verre på kort sikt

 6. Norges Bank holder renten uendret på null prosent