Norske nøkkeltall

Inflasjonen langt over forventningene i januar

Matvarer bidro til en overraskende stor prisvekst etter julesalget i desember, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

 • Ine Brunborg
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Konsumprisindeksen (KPI) var på 1,8 prosent i januar, målt mot samme måned året før. Fra desember til januar var konsumprisindeksen uendret.

Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I samme måned økte kjerneinflasjonen (KPI-JAE) med 2,9 prosent. Kjerneinflasjon kalles ofte underliggende inflasjon, og ekskluderer priser på strøm og drivstoff. Det er denne Norges Bank ser på når den setter renten.

Kjerneinflasjonen var på forhånd ventet å stige 2,0 prosent på årsbasis, ifølge et gjennomsnitt av estimater innhentet av TDN Direkt.

Norges Bank har anslått en kjerneinflasjon på 2,2 prosent i januar.

Meglerhuset Nordea Markets ventet en kjerneinflasjon på 2,0 prosent, mens DNB Markets ventet 2,1 prosent.

– Langt utenfor normalen

Måneden før, i desember, var årsveksten i kjerneinflasjonen 1,8 prosent, mot Norges Bank sitt estimat på 1,9 prosent.

Det betyr at veksten i den underliggende inflasjonen siste tolv måneder steg med over ett prosentpoeng fra desember til januar. Det overrasker seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

– Det var en kraftig oppgang langt utenfor normalen, sier han til E24.

Hov påpeker at inflasjonstallene kan svinge mye fra måned til måned, men sier han er skeptisk til den store endringen.

– Vi er vant til på se at disse tallene hopper og spretter, men dette må være en av de største endringene vi har sett i januar.

– Jeg tror noe av dette vil reverseres i februar, sier han.

Nordea Markets bemerker også at tallet er «langt høyere» enn forventningene.

– Mye av oppgangen ser ut til å bli drevet av en slags «catch-up»-effekt i importert prisstigning som en stund har vært lavere enn kronesvekkelsen skulle tilsi, skriver Nordea-strateg Joachim Bernhardsen i en morgenrapport.

– Markedet har begynt å spekulere i rentekutt fra Norges Bank, men med dagens tall skal vi trolig se langt etter det, legger han til.

Matpriser trakk oppover

Matvarer og alkoholfrie drikkevarer bidro til økningen i konsumprisindeksen, med en isolert oppgang på 2,9 prosent fra desember til januar, skriver SSB.

Denne oppgangen skyldes blant annet veksten etter salget på julevarer i desember, legger statistikkbyrået til.

Det var også prisoppganger på flere tjenester knyttet til fritid og kultur, for eksempel på billetter til kino og museum.

Også prisene for klær og transporttjenester steg i samme periode. Det samme gjorde prisene for boligtekstiler, som tepper og gulvbelegg.

– Det er vanligvis januarsalg på klær hvert år, og januar 2020 er intet unntak. Prisnedgangen på klær observert i år var derimot svakere sammenlignet med prisnedgangen i fjor, forklarer rådgiver i SSB, Kristian H. Myklatun.

På den andre siden trakk strømprisene veksten nedover. Elektrisitet inkludert nettleie viste en prisnedgang på 10,8 prosent fra desember til januar, mot en oppgang på 3,7 prosent i samme periode året før, ifølge SSB.

Se tallene fra SSB
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norske nøkkeltall
 2. Norges Bank
 3. Nordea Markets
 4. Aksjelive
 5. Inflasjon
 6. Statistisk sentralbyrå

Flere artikler

 1. Julehandel bidro til nedgang i inflasjonen

 2. Kjerneinflasjonen kom inn på 2,1 prosent i februar

 3. Dyr strøm bidro til prisvekst

 4. Bilprisene bidro til å trekke opp inflasjonen i mai

 5. Strømprisene trakk inflasjonen opp