Haugland vil ha referater fra Norges Banks rentemøter

– Jeg mener Norges Bank ligger etter andre sentralbanker når det gjelder åpenhet.

REFERAT: Kjersti Haugland mener ESB gir vesentlig informasjon i sine rentereferater.

Cecilie S. Andersen, E24
Publisert:

I motsetning til sentralbankene i Den europeiske sentralbanken (ESB) og amerikanske Federal Reserve (Fed), blir det ikke publisert referater fra Norges Banks rentemøter.

Nå ønsker DNB Markets sjeføkonom Kjersti Haugland at det blir en slutt på det.

– Jeg synes Norges Bank ligger etter andre sentralbanker når det gjelder åpenhet. Ett eksempel er ESB, som er en så kompleks sentralbank, med så mye i disfavør av at vi skulle få et rentemøtereferat som gir en skikkelig gjenspeiling av hva som skjedde under møtet. Men det har vi altså fått, sier Haugland til Finansavisen.

– Når ESB klarte å overvinne disse hindringene, burde Norges Bank også klare det. Jeg ser ingen gode argumenter for at de ikke skal ha et slikt referat.

Uttalelsen kommer etter at Norges Bank publiserte en pressemelding rundt kommunikasjonen fra sentralbanken i forbindelse med at en ny rentekomité er utnevnt. Der heter det blant annet at kommunikasjon vil komme som «komiteens vurdering».

Ifølge sentralbanken betyr det at denne vil «reflektere meningsutveksling og vurderinger i komiteen, og eventuelle dissenser vil bli gjort rede for». Samtidig understreker sentralbanken at det ikke vil bli publisert detaljerte referater.

– Vi får virkelig håpe at dette ikke er ment som et signal om at vi ikke skal vente noe i årene som kommer, sier Haugland til Finansavisen.

– En skikkelig gjennomlesning av ESBs «accounts», for eksempel, gir mye mer kjøtt på beinet i forhold til hvor vinden blåser og hvilke temaer som tas oppPressemeldingen fra Norges Bank