Disse har fått mest statsgaranterte lån

Nærmere 3.000 bedrifter har fått delvis statsgaranterte lån i møte med coronakrisen. Fjord Line, Sport Outlet og et hemmelig selskap topper listen, viser det nye registeret.

Fjord Line topper listen over innvilget lån under lånegarantiordningen med garantier på 135 millioner kroner.
 • Erik Steinsbu Wasberg
 • Benedicte Storm Bamvik
Publisert:

Det skriver Finansdepartementet i en melding. Innsynsløsingen blir forvaltet av Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK).

– Lånegarantiordningen skal bidra med rask likviditet til bedrifter som er rammet av koronakrisen. Til nå har nesten 3 000 bedrifter fått lån. Det bidrar til å hjelpe mange norske arbeidsplasser, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) i meldingen, og legger til:

– Jeg er glad for at vi nå får opp en innsynsløsning for bruken av ordningen. Åpenhet vil bidra til etterprøvbarhet og legitimitet, og redusere faren for feilbruk.

En total ramme på 50 milliarder kroner

Det er totalt 2.941 bedrifter som har blitt innvilget et lånebeløp på nærmere 9 milliarder kroner, mens den totale rammen på lånegarantiordningen på 50 milliarder.

Hittil er det Fjord Line som har fått den største garantien på 135 millioner, etterfulgt av et hemmelig selskap som har blitt garantert samme sum og Sport Outlet som får 94,5 millioner kroner i garantert beløp.

Noen låntakere er skjulte fordi lån/kreditt er innvilget av banken, men lånekunden har ikke akseptert tilbudet. Når lånekunden har akseptert tilbudet og lånet er utbetalt vil det vises i oversikten.

Fjord Line: – Svært viktig

Fjord Line er et av selskapene som har blitt rammet ekstra hardt av coronakrisen, og har siden første måned fra viruset traff Norge mistet rundt 95 prosent av omsetningen.

– Dette lånet har vært veldig viktig for oss, og vi stiller oss ydmyke og glade for at regjeringen og myndighetene har gitt oss denne muligheten, forteller Fjord Lines konsernsjef Rickard Ternblom og fortsetter:.

– Vi lever av å flytte mennesker over grensene, det er vårt eksistensgrunnlag som nå er borte. Vi finansieres i stor grad av forskuddsbetalinger. Høye faste kostnader i kombinasjon med etterbetalingskrav fra kunder som ikke kunne gjennomføre sine planlagte reiser gjør at vi opplevde et stort likviditetspress.

Ternblom forteller at de har hatt en kostnadsjakt Internt i firmaet der vi har klart å spare 65 prosent av ombordsdriften, og 50 prosent av kostnadene på land.

– Selv om 135 millioner kroner virker som et stort beløp er det bare en liten del av rammen på 700 mill som vi har refinansiert, sier Ternblom.

Garanterer for 90 prosent

Ordningen innebærer at staten garanterer for 90 prosent av banklån til bedrifter som står i en akutt likviditetsmangel som følge av direkte eller indirekte virkninger av corona-utbruddet.

– Åpenhet om bruk av offentlige midler er viktig. Det er derfor positivt at GIEK har fått på plass en enkel og effektiv løsning for å få innsyn i hvem som har benyttet seg av lånegarantiordningen, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

GIEK forvalter ordningen for bedrifter på vegne av Finansdepartementet.

Disse selskapene akseptert tilbudet og mottatt størst garantibeløp

 • Fjord Line AS - 135.000.000 NOK
 • Sport Outlet - 94.500.000 NOK
 • Seadream - 94.352.400 NOK
 • Q-Free Asa - 73.800.000 NOK
 • Gumpens Auto AS - 72.000.000 NOK
 • Aurland Ressursutvikling AS - 63.900.000 NOK
 • Bakkegruppen AS - 54.000.000 NOK
 • KIBORD AS - 54.000.000 NOK
 • Bakke AS −45.000.000 NOK
 • Bitastad Holding AS - 45.000.000 NOK
 • Entrack AS - 45.000.000 NOK
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Kontantstøtte
 3. Finansdepartementet
 4. Giek

Flere artikler

 1. Ber Giek offentliggjøre hvilke selskaper som får kriselån

 2. Fjord Line varsler opp mot 200 permitteringer og oppsigelser

 3. Regjeringen forlenger lånegarantiordningen til sommeren

 4. SAS og Widerøe har ikke tatt statsgaranterte kriselån: Nå endres pakken

 5. Lånegarantiordningen for bedrifter forlenges ut året