Eurosonen: - Bunnen kan være i ferd med å nås

Ferske tall indikerer bedring i eurosonen.

GNISTRENDE: En tysk stålsmelter kontroller en kupolovn hos ThyssenKrupp i byen Duisburg. Nye PMI-tall viser god tro på økonomien.
Publisert: Publisert:

- Dette var bedre enn ventet fra både Frankrike, Tyskland og eurosonen som helhet, sier makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets til E24.

Onsdag ble det sluppet foreløpige europeiske innkjøpssjefsindekser (PMI) for juli, og disse er hyggelig lesning.

Den samlede PMIen for eurosonen endte på 50,4, mot 48,7 måneden før. Indeksverdier over 50 indikerer vekst. Analytikere Bloomberg hadde snakket med, ventet 49,1.

- Dette kan bety at vi nå ser at bunnen er i ferd med å nås i eurosonen, og at vi går mot vekst i bruttonasjonalproduktet i andre halvår av 2013, sier Kjennerud.

Les også: Største fall i norsk industri på fire år

- Hvis vi ser på den samlede indeksen for eurosonen, er den på sitt høyeste nivå siden januar 2012. Før det igjen må vi tilbake til august 2011 for å finne tilsvarende nivåer.

PMI-tallet for tjenestesektoren steg til 49,6, fra 48,3 måneden før. Her var det ventet en framgang til 48,9. Indeksen for industrien endte på 50,1, etter 48,8 i juni. Her var det ventet 49,1.

Venter moderat vekst

POSITIV: Analytiker Ole Andre Kjennerud i DNB Markets spår BNP-vekst i andre halvår.

Kjennerud forteller at tallene som har kommet den siste måneden har vært blandet.

- Vi har fått noen tyske ordretall og handelstall som har kommet inn noe svakere enn ventet. Mens andre nøkkeltall, for eksempel bedriftstillitstallene som kom fra Frankrike i går, var positive. Så det kan se ut som om det er i ferd med å snu, sier han.

Les også: Europeere tror det blir enda vanskeligere å få jobb

DNB Markets venter vekst i eurosonens BNP i andre halvår i 2013.

- Men vi tror det blir ganske moderat vekst, og for året som helhet venter vi fall i BNP, sier Kjennerud.

- Positiv tysk stemning

Den tyske innkjøpssjefsindeksen for tjeneste- og industrisektoren falt mot slutten av fjoråret, men dagens tall indikerer at eurosonens lokomotiv er i ferd med å få opp dampen.

Markits indeks for juli endte på 52,8 - det høyeste nivået på fem måneder. Dette representerer også en fin stigning fra juninoteringen på 50,4.

- Den tyske private sektoren ristet av seg den siste runden med misnøye i juli, etter at sterkere vekst i industrien og tjenestesektoren understøtter den raskeste takten i produksjonsøkningen på fem måneder, sier seniorøkonom Tim Moore i Markit til Reuters.

- Returen til vekst i nye bedrifter skaper positiv stemning i inngangen til det tredje kvartalet, og en omvending i ansettelsestallene forsterker dette, sier han.

Indeksen som måler industrisektoren, som slet i inngangen til året, steg til 50,3 prosent - over skillet ved 50 poeng for første gang siden februar.

Det er imidlertid tjenestesektoren som gjør det virkelig bra, og endte på 52,5 grunnet flere nyansettelser, tykkere ordrebøker og større tro på fremtiden. Begge indeksene slo analytikernes forventninger.

I Frankrike, eurosones nest største økonomi, tikket samleindeksen inn på 48,8. Det indikerer fortsatt fallende aktivitet, men er bedre enn juninoteringen på 47,4.

Publisert:
Gå til e24.no