OECD slakter den norske sykelønnsordningen

- Det å inkludere psykisk syke i arbeidslivet vil være langt mer sjenerøst enn å tilby dem et greit liv uten arbeid, sier OECD-topp.

SLAKTER NORSK SYKELØNN: Den norske ordningen med fullfinansiering av arbeidstakernes sykefravær får hard medfart av OECD, Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling.
  • NTB
Publisert: Publisert:

OECD råder norske myndigheter til å stramme inn ordningen og isteden legge mer press på psykisk syke som ikke er i arbeid, skriver Aftenposten.

– I Norge står porten til uteblivelse fra arbeidslivet åpen, sier sveitsiske Niklas Baer i OECD til avisa.

Han mener norske myndigheter gjør psykisk syke en bjørnetjeneste ved å fullfinansiere sykefraværet. Mens det er arbeidsgiverne som betaler for de første 16 sykedagene, betaler staten full lønn resten av året.

LES OGSÅ: Stabilt sykefravær i Norge

– Jeg har spurt meg selv mange ganger om den sjenerøse, norske velferdsordningen virkelig er sjenerøs. Jeg mener faktisk at det å inkludere psykisk syke i arbeidslivet vil være langt mer sjenerøst enn å tilby dem et greit liv uten arbeid, sier han.

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) er ikke enig i anbefalingen om å stramme inn ordningen.

– Vi kommer ikke til å følge det rådet, sier Huitfeldt til avisa.

Hun mener imidlertid at OECD-rapporten som norske myndigheter selv har bestilt, peker på mye annet viktig. Blant annet mener hun at rådet om graderte sykmeldinger, som gjør at syke fortsatt jobber det de orker, bør utvikles.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Sykelønnsreformen som aldri kom

  2. Partene åpner for å skrote IA-avtalen

  3. Betalt innhold

    Halve Norge «naver». Er det så ille?

  4. Bedriftsforbundet om ny sykelønns-fredning: – Et svik

  5. Bare halve NHO ermed i IA-avtalen