Budsjettforhandlinger fortsetter i helgen

Regjeringspartiene forhandlet med støttepartiene Venstre og KrF om en skisse til en budsjettløsning på flere møter fredag. Partiene er enige om å ta helgen i bruk.

FORTSETTER: Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten (tv) og Gjermund Hagesæter (Frp) på vei til torsdagens budsjettforhandlinger.

Vidar Ruud
  • NTB
Publisert:Før fredagens møter startet, varslet Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten at regjeringspartiene hadde med seg en skisse til løsning.

– Vi har brukt tiden til å jobbe fram et gjennomarbeidet dokument, noe som kan fungere og som er til å stole på. Vi presenterer nå en skisse på alle store, viktige saker, sa han.

Flåtten la til at det nå blir diskusjon om tall i forhandlingene, men at ingen tall er endelig klare før det er en enighet om alt.

Les også

Virke-sjefen brukte Solbergs argumenter mot henne

– Tre milliarder

Høyre/Frp-regjeringen må ha støtte fra Venstre eller KrF for å få flertall for sitt statsbudsjett i Stortinget. De to sentrumspartiene står sammen i forhandlingene.

TV 2 meldte fredag at regjeringspartiene hadde kommet Venstre og KrF i møte ved å love mer til bistand, miljø- og klimatiltak og fattigdomstiltak. Dette avkreftes imidlertid av en kilde overfor NTB.

Samtidig melder NRK at regjeringen skal ha flyttet på i underkant av tre milliarder kroner for å komme Venstre og KrF i møte. Den skal også ha lagt fram forslag til løsning på saker som klima, skatt og sosial profil, men ikke formuesskatten.

Ryddet helgen

KrFs Hans Olav Syversen som leder finanskomiteen på Stortinget har ryddet tid i helgen til å jobbe med budsjett, men at alt er åpent.

Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik hadde heller ikke dårlig tid:

– Om det blir en time eller fem har vi et avslappet forhold til. Sånn sett har forhandlinger sin egen dynamikk, sa han før møtet.

Fremskrittspartiets Gjermund Hagesæter ønsket ikke å gå inn på hva regjeringen har å gi. Han hadde forventninger om at partene ville bevege seg ytterligere i retning av et forlik fredag.

Les også

Ap over 40 prosent

– Avgjørende fase

Samtalene startet tirsdag med et kort møte der krav ble utvekslet og nøkkelposisjoner kartlagt. Først torsdag tok forhandlingene til for alvor.

På bordet lå først og fremst regjeringspartienes svar på kravene fra Venstre og KrF – men etter det NTB forstår hadde også sentrumspartiene finsiktet sine krav før møtet.

– Vi tror vel at budsjettforhandlingene går inn i en avgjørende fase i dag, varslet KrF-leder Knut Arild Hareide.

Stridstemaene

Det er en lang rekke temaer de fire partiene må gjennom. Sentrumspartiene liker ikke Høyres og Frps omfattende skattelettelser og mener det blåblå forslaget er usosialt.

I tillegg kommer miljøprofil høyt på agendaen. Ytterpunktene er Frps foreløpige budsjettseier med avgiftskutt på bensin, diesel og bilavgifter i møte med Venstres lange kravliste med såkalt grønne skatter.

Oljepengebruken vil også bli et hovedtema, fordi Venstre og KrF i utgangspunktet vil stramme inn – og i alle fall ikke kommer til å gå med på økt bruk av oljepenger for å få sine krav innfridd.

Les også:

Høyre varsler krevende budsjettforhandlingerDårligste Frp-måling på 19 årVenstre har foreslått 500-kronersgrense i åtte år på rad: Derfor snur partiet nåVenstre vil kutte oljepengebrukenNettbutikker om Venstres 350-kronersgrense: Ikke godt nokHer kan du lese mer om

  1. Statsbudsjettet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Fortsatt «betydelig avstand» i budsjettsamtaler

  2. Innspurt i budsjettforhandlingene

  3. Høyre varsler krevende budsjettforhandlinger

  4. Annonsørinnhold

  5. Budsjettforhandlinger hele helgen uten enighet

  6. Budsjettforhandlingene opp ett nivå