- Vær ærlig, Jens

Erna Solberg mener svenskene er bedre enn oss, og ber statsministeren se over grensen for å få fart på veksten i norsk økonomi.

GÅR TIL ANGREP: Høyre-leder Erna Solberg mener svenske løsninger vil gi resultater også i Norge. Hun mener Jens Stoltenberg må bli mer ærlig.
Publisert: Publisert:

Høyre-lederen sier Jens Stoltenberg ikke forteller hele sannheten når han snakker om Europa og at han underslår hvor godt det går for våre naboer.

- Jens prøver å tegne et bilde av verden som ikke stemmer. Han prøver å male det slik at han er den eneste som skjønner økonomisk politikk. Slik er det ikke, sier Høyre-leder Erna Solberg til VG.

- Føres bak lyset

I et sjeldent knallhardt angrep på statsministeren anklager hun Stoltenberg for å gå langt i å føre nordmenn bak lyset når det gjelder den europeiske finanskrisen.

Solberg sier Ap-statsministeren beskriver situasjonen slik han ønsker å tolke den ut fra sine egne politiske motiver, ikke slik virkeligheten er.

«Den internasjonale gjeldskrisen innebærer det endelige farvel til høyresidens skattelettepolitikk», sa statsministeren i høst.

Feil, mener Solberg. Hun sier tiden absolutt er moden for skattelette i Norge, slik de har hatt det i Sverige.

- Under finanskrisen sto de rødgrønne og kjeftet på hvordan alt gikk galt i Sverige, men det er politikken de mente var feil som har løftet Sverige til å bli omtalt som Europas økonomiske tiger, sier Solberg.

- Mener du at Stoltenberg gjør dette bevisst, eller vet han ikke bedre?

- Det er et bevisst valg. Han tilpasser retorikken etter den politiske debatten, men det er farlig å drive økonomisk politikk og retorikk som en politisk værhane.

- Du mener han bløffer?

- Det er et spill. Han snakker om det som skjer i andre land for å fremme seg selv.

LES OGSÅ: Stoltenberg: - Taksten er 7,5 millioner

- Se til Sverige

Solberg mener Norge fint kan takle et lavere skattenivå og peker på tiltak Høyre mener har fungert i Sverige.

  • Arbeidsgivere som ansetter langtidsledige som har gått mer enn ett år uten arbeid blir belønnet med redusert arbeidsgiveravgift den første perioden.
  • De med lave inntekter (mindre enn 67 prosent av gjennomsnittslønnen) har fått redusert skattebyrden fra 22 prosent til 16 prosent.

Hun vil også redusere formuesskatten og heve innslagspunktet for toppskatten.

Hun peker på at skattenivået i Italia er høyere enn i Norge.

Derfor skulle Solberg gjerne sett at Norge fulgte Sveriges eksempel:

- Sverige har nå flere ansatte i privat sektor enn før finanskrisen. Det har ikke Norge klart. Fredrik Reinfeldt har hatt en moderat omlegging av skattesystemet, og ikke fyrt på med penger. De gikk hardere ned enn Norge da finanskrisen rammet, men de er nå høyere oppe.

Hun har en oppfordring til Stoltenberg:

- Jeg utfordrer ham til å være litt ærligere. Han bør innrømme at de har støttet og rost politikk som ikke virket og han bør være ærligere på at skattemoralen er et større problem enn skattenivå i landene han bruker som grelle eksempler, sier Erna Solberg.

Stoltenberg var ikke tilgjengelig for kommentarer i går.

LES OGSÅ: Høyre ber ledere vise moderasjon

Publisert: