Gresk folkeavstemning gir Europa nye bekymringer

– Det hviler et veldig stort ansvar på det greske folk, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Varselet om folkeavstemning om EUs hjelp til Hellas vekker irritasjon og bekymring i Europa.

- VIL VÆRE AVGJØRENDE: - Den greske avstemningen vil være avgjørende for hele Europas økonomi, sa statsminister Jens Stoltenberg under sitt besøk i København. Her ses han sammen med Danmarks statsminister Helle Thorning Schmidt, fulgt av sine kolleger Johanna Sigurdardottir og Frederik Reinfeldt under Nordisk råds møte i København tirsdag.

Keld Navntoft
  • NTB
Publisert:

– Avstemningen vil være avgjørende for hele Europas økonomi og påvirke verdensøkonomien, sier Stoltenberg, som tirsdag møtte sine nordiske kolleger i København.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt overtar fra nyttår EUs formannskap og får den europeiske gjeldskrisen midt i fanget.

– Dette bidrar ikke til å skape ro rundt gjeldskrisen og den løsningen EU kom fram til i forrige uke, sier Thorning-Schmidt.

Les også: Vil la det greske folket stemme over EUs nye kriseplan

– Truer euroen

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt frykter at hele eurosamarbeidet kan settes i fare dersom grekerne forkaster krisehjelpen.

– Alle land har rett til å organisere folkeavstemninger, men dette skaper stor usikkerhet, sier Reinfeldt.

Finlands Europa-minister Alexander Stubb mener folkeavstemningen i prinsippet handler om Hellas' medlemskap i eurosamarbeidet.

Les også: - Papandreou med farlig spill

Børsene falt

Statsminister Giorgos Papandreous beslutning om å be folket ta stilling til hjelpepakken fra Europa, førte til kraftig fall på børsene tirsdag. FTSEurofirst, en indeks over Europas 300 ledende aksjer, falt med 4,2 prosent.

Franske banker, som er blant dem som har mest å tape dersom Hellas ikke betaler gjelden sin, så sine aksjer falle med over 10 prosent. Også på de amerikanske markedene var effekten tydelig.

EU-lederne og private investorer ble i forrige uke enige om å halvere verdien på greske statsobligasjoner. Dermed blir den greske statsgjelden redusert fra 350 til 250 milliarder euro.

Grekerne er svært misfornøyde med prisen de må betale for den utenlandske hjelpen, blant annet store innstramninger og kutt i pensjoner. Flere observatører tror de vil si nei.

Les også: - Gresk avstemning kan gi raskere euro-exit

Hastemøter

Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Tysklands statsminister Angela Merkel skulle holde en telefonkonferanse for å diskutere saken tirsdag, skriver nyhetsbyrået Reuters. Sarkozy innkalte dessuten flere ministre i sin regjering til et hastemøte.

EUs president Herman Van Rompuy og lederen for EU-kommisjonen, Jose Manuel Barroso, sa like fullt tirsdag at de hadde tillit til at Hellas vil overholde sine forpliktelser.

– Vi er overbevist om at avtalen er det beste for Hellas, sa de to i en felles kunngjøring, ifølge det franske AFP.

Men Papandreous kunngjøring fører til sterk irritasjon blant politikere i eurosonens to stormakter

– Det er en merkelig måte å oppføre seg på, sier tyske Rainer Brüderle, parlamentarisk leder for Fridemokratene, som sitter i regjering sammen med det konservative partiet til Merkel.

Les også: Folkeavstemning er en risikosport

– Hellas' egen feil

Brüderle mener det kan virke som om Hellas forsøker å trekke seg fra avtalen.

– Statsministeren var enig i redningspakken, som er en fordel for landet hans. Andre land gjør betydelige oppofringer for flere tiår med vanstyre og dårlig lederskap i Hellas. Det ble tatt feil avgjørelser, og landet styrte seg selv inn i krisen, sier Brüderle i et intervju med tysk radio.

Den franske parlamentarikeren Christian Estrosi er også skuffet.

– Vel vitende om strevet Sarkozy og Merkel hadde med å få denne modige avtalen igjennom, er jeg svært skuffet over denne uansvarlige beslutningen, sa han til radiostasjonen France Info.

Les også: Papandreou skal delta på G20-toppmøtet

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Papandreou forsvarer folkeavstemning

  2. Mer enn to av tre vil stemme over euroens fremtid

  3. - Papandreou med farlig spill

  4. Annonsørinnhold

  5. Ringte EU-toppene i dag: - Avstemningen er avlyst

  6. I krisemøte nå