Sjeføkonom mener renten helt sikkert vil kuttes

Sjeføkonom Jan Andreassen er skråsikker. Norges Bank vil kutte renten.

RENTEKUTT: Sjeføkonom Jan Andreassen (t.v.) i Terra Gruppen tror rentekutt er uunngåelig. Til høyre er en smilende sentralbanksjef Øystein Olsen.
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert:

Den norske sentralbanksjefen Øystein Olsen overrasket (nesten) alle, da han for snart to måneder siden valgte å kutte renten fra 1,75 til 1,5 prosent - uten å ha gitt klare signaler om et mulig kutt på forhånd.

I forkant var 11 av 13 økonomer sikker i sin sak; renten skulle forbli uendret.

Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Gruppen mente noe annet enn majoriteten, slik han ofte gjør, og forventet på forhånd kutt.

Denne gangen fikk han rett. Nå forventer han nye kutt.

- Det er bankers

Onsdag skriver han på sin blogg at nytt rentekutt kommer:

«Jeg er like usikker på tidspunket for kutt som jeg er SIKKER på at det faktisk kommer. Neste endring fra Norges Bank er ned. Det er bankers».

Men så var det tidspunktet da. For Andreassen er langt mindre sikker på timingen til Norges Bank og Øystein Olsen.

«Jeg har ikke peiling på når det kommer. Her er din gjetning like god som min. For hva det er verdt tipper jeg at det kommer etter et nytt kjør mot kronekursen og senest i desember», skriver han.

Det er mange rentemøter før 2012 er omme. Det første kommer 10. mai, og 20. juni presenterer Norges Bank både rentebeslutning samtidig med ny pengepolitisk rapport.

De påfølgende møtene er 29. august, 31. oktober og 19. desember.

Holden vil ha rentehopp

Økonomiprofessor Steinar Holden ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo, som selv var aktuell som som sentralbanksjef da Svein Gjedrems periode var over i slutten av 2010, mener at renten er for lav.

- For egen del mener jeg at renten nå er for lav, og at Norges Bank derfor burde heve renten med 0,25 prosentpoeng, sa Holden til Six News denne uken.

- Siden forrige rentemøte har norsk økonomi utviklet seg noe sterkere enn forventet, mens tilstanden i europeisk økonomi har forverret seg. Samlet sett er det liten grunn til at banken skulle endre oppfatning fra den strategien de la fram sist.

Derfor kuttet Olsen renten sist

Da Norges Bank valgte å overraske alle med et rentekutt sist, var det en sterk krone som var en av motivasjonene for kuttene.

Annet (fx)Ticker: X:SEURNOKLongname: EuroItem Sector: X:SEURNOK.IDCFXMarked: IDCFXTime: 2012-05-09 20:05:09Last: 7.53954Close: 7.57781Periode: 1year

- Vedvarende lavkonjunktur ute og den sterke kronen bidrar til å holde inflasjonen lav og dempe den økonomiske veksten her hjemme. Derfor settes styringsrenten ned, sa Olsen i en kommentar til beslutningen da.

Like i etterkant av beslutningen har kronen svekket seg, men har de siste ukene styrket seg igjen - spesielt mot de viktige handelspartnerene i eurosonen.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Holder renten i ro

  2. Mener renten bør settes opp

  3. – Bekrefter at vi er ute av oljenedturen

  4. Olsen sitter på gjerdet

  5. Renterådet splittet: Dette bør du gjøre, Olsen