Republikanerne ruster til nytt slag i sør

Republikanernes nominasjonskamp forflytter seg denne uka til Sørstatene med valg i Alabama og Mississippi. Valgene blir en avgjørende test for Newt Gingrich.

NYTT SLAG: Rick Santorum (fra venstre), Mitt Romney og Newt Gingrich er klare for et nytt slag om hvem som skal bli republikanernes presidentkandidat.
Publisert: Publisert:

Mitt Romney befestet posisjonen som favoritt i nominasjonskampen da han sikret seieren i seks av de ti delstatene som holdt nominasjonsvalg den 6. mars. Alt i alt har han vunnet i 17 av de 26 delstatene som har holdt nominasjonsvalg hittil.

Rick Santorum dro imidlertid i land seieren i Kansas denne helgen med en oppslutning på hele 51 prosent av stemmene. Dermed forblir han Mitt Romneys fremste utfordrer i nominasjonsvalget.

Hvem som til slutt vinner, er fortsatt et åpent spørsmål. For å seire trengs minst 1.144 delegater, hittil har Romney sikret seg 455 og Santorum 199.

Gingrich fortsatt med

Newt Gingrich er nummer tre i feltet med seier i to delstater og 117 delegater. Han har hele tida hatt som strategi å vinne i Sørstatene, og nominasjonsvalgene i Alabama og Mississippi blir derfor svært viktige for ham.

Gingrichs mål er å gjenerobre rollen som det konservative alternativet til Romney. Santorum kapret denne fra Gingrich da han vant nominasjonsvalgene i Minnesota og Colorado i begynnelsen av februar.

Gingrich tror selv han vil vinne i både Alabama og Mississippi.

– Vi driver veldig aggressiv valgkamp i begge disse delstatene, sa han til Fox News søndag.

Tror på Romney

Ifølge den republikanske senatoren Lindsey Graham er det ikke umulig at Gingrich nok en gang «vender tilbake fra de døde».

Senatoren har likevel mest tro på Romney.

– Hvis Romney gjør det godt og vinner enten i Mississippi eller i Alabama og dessuten vinner i Illinois den 20. mars, tror jeg det blir så godt som umulig å holde dette gående stort lenger enn til begynnelsen av mai, sier han.

I en ny meningsmåling har Romney en klar ledelse i Mississippi med en oppslutning på 35 prosent, mot 27 prosent hver for Gingrich og Santorum.

I Alabama er det jevnere mellom kandidatene.

Les også:

Publisert: