Øker oljepengebruken med 1,9 milliard

Regjeringen vil bruke mer oljepenger. - Marginal endring, mener sjefanalytiker.

REVIDERT BUDSJETT: Regjeringen legger frem revidert nasjonalbudsjett onsdag klokken 10.45. Rundt en time tidligere kommer nyheten om at oljepengebruken økes med 1,9 milliard kroner. Bildet viser finansminister Siv Jensen. FOTO: FREDRIK SOLSTAD/VG

Fredrik Solstad
  • John Thomas Aarø
Publisert:,

Den samlede oljepengebruken for 2014 anslås til 140,9 milliarder kroner.

Det er 1,9 milliarder kroner mer enn det som ble lagt til grunn da årets statsbudsjett ble vedtatt i fjor høst, skriver NTB.

Samtidig vokser Statens pensjonsfond utland, populært kalt oljefondet, og finansminister Siv Jensen (Frp) kan dermed senke oljepengebruken målt etter handlingsregelen, som begrenser det årlige uttaket til 4 prosent av fondets samlede kapital.

For 2014 vil Norge bruke 2,8 prosent av oljefondet– noe som er 0,1 prosentpoeng mindre enn hva det ble lagt opp til i fjor høst.

Inntekter og avgifter er økt med 2,1 milliarder kroner. Samtidig øker utgiftene samlet med om lag 1,1 milliarder kroner, skriver nyhetsbyrået.

- Marginal endring

Oljepengebruken er som ventet, mener sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

- Det er en marginal endring, og det vil ikke få noen betydning for vekstutsiktene, renteutsiktene eller finansmarkedene, sier Bruce til E24.

Han peker på at det kan være endringer i sammensetningen, men at dette generelt ikke vil endre synet på norsk økonomi.

- Det er endringene i budsjettindikatoren som er det viktigste. Jeg tipper at den ikke skiller seg ut noe særlig, sier Bruce.

Les også

Dette er budsjettlekkasjene

- Det var vel ingen som forventet en stor endring i oljepengebruken. Nå har de gått ned fra 2,9 til 2,8 prosent, så de har jo holdt igjen pengebruken, sier sjefanalytikeren.

Få endringer

Finansminister Siv Jensen (Frp) har allerede varslet at det ikke blir store endringer i regjeringens første reviderte budsjett.

– Norsk økonomi går ganske godt. Sysselsettingen er høy og arbeidsledigheten lav. Da påkaller ikke det de store endringene nå, sa Jensen til NRK onsdag morgen.

Les også

Utsetter tiltak mot avgiftssmell i nord

Nyheten kommer én time før Solberg-regjeringen legger frem revidert nasjonalbudsjett 2014.

Dette er den siste av en lang rekke lekkasjer fra det reviderte budsjettet.

Kan bruke mer

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets skriver i morgenrapporten at regjeringen kan øke oljepengebruken med 7 milliarder kroner, men likevel holde god avstand til handlingsregelen.

Les også

30 millioner mer til norske bedrifter

Dette er fordi markedsverdien av oljefondet har steget mer enn regjeringen har lagt til grunn.

«Vi tenker de benytter seg av noe av det økte handlingsrommet, kanskje i størrelsesorden 6 milliarder kroner», skriver Hov.

Tviler på markedsreaksjoner

Hov tviler på at det reviderte nasjonalbudsjettet vil føre til de store reaksjonene i markedet, og mener det vil være «en non-event».

«Økningen i den ekspansive impulsen vil være for liten til at det har noe vesentlig å si for rente- og kroneutsiktene, i tillegg til at innretningen av oljepengebruken vil være vel så viktig som størrelsen på beløpet», skriver seniorøkonomen.

DNB Markets ventet på forhånd «ikke noen store endringer i budsjettet sammenlignet med det som ble presentert i november. Men noe svakere vekst i norsk økonomi, kan åpne for noe større oljepengebruk»,heter det i meglerhusets morgenrapport.

Les også:

Statsrådens stol knakk - nå kjøpes det inn nyeMer skattepenger til fylker med høy inntektMuligens duket for symbolsk skatte- og avgiftsletteRegjeringen plusser på 50 millioner til flomvern

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Siv Jensen bruker mindre oljepenger

  2. Økonom anbefaler Siv Jensen å bruke mer oljepenger

  3. Muligens duket for symbolsk skatte- og avgiftslette

  4. Annonsørinnhold

  5. - En forsiktig økning

  6. Siv Jensen vil bruke flere oljekroner på ett år enn Kristin Halvorsen brukte på fire