Kontantstøtte til bedrifter: – Helt ekstraordinært

Staten vil dekke noe av kostnadene for norske bedrifter etter coronakrisen, opptil 10–20 milliarder kroner per måned. – Dette er helt ekstraordinært, sier sjeføkonom.

Sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank.
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Camilla Knudsen
Publisert:

På en pressekonferanse fredag sier finansminister Jan Tore Sanner (H) at coronakrisen har gitt norsk økonomi skikkelig slagside.

Mange bedrifter står helt uten inntekter.

Derfor vil regjeringen gå inn og dekke en andel av ekstrautgiftene for norske bedrifter. Ordningen får et omfang på 10 til 20 milliarder kroner i måneden.

– Forslaget innebærer at staten dekker en andel av de faste kostnadene for bedrifter som opplever en betydelig nedgang i inntektene som følge av virusutbruddet, sier Sanner.

– En slags kontantstøtte, legger han til.

Detaljene i ordningen kommer først neste fredag, men målet er at ordningen så snart som mulig skal være på plass. Da vil opptil 100.000 norske bedrifter kunne få hjelp til å betale regningene sine, ifølge Finans Norge.

På spørsmål om når pengene kommer, svarer Sanner at det kan være mulig å få de tekniske løsningene på plass i løpet av tre uker.

Les også

Regjeringen vil dekke faste kostnader til selskaper

– Lys i tunnelen

Sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank mener dette er et lys i tunnelen for norske bedrifter, men tar forbehold om at han ikke har lest detaljene i ordningen ennå.

– Dette er helt ekstraordinært og har aldri skjedd før, for bare en måned siden hadde man aldri trodd det var mulig, sier Børsum til E24.

– Det er nå helt riktig, og jeg er ikke overrasket over at det kommer, sier han.

Børsum sier at utfordringen er at bedriftene det gjelder ikke har tatt opp masse gjeld, men at hele inntekten deres forsvinner som et resultat av at regjeringen har bestemt at de skal stenges ned.

– Det ville vært urimelig om de skulle dekke det tapet helt selv, det er klart at det må dekkes av regjeringen, sier han.

Han mener det er helt avgjørende at normalt levedyktige bedrifter ikke går konkurs i det korte bildet, for å sikre norsk økonomi på lang sikt.

– Det som kommer til å avgjøre hvor dyrt dette blir, avhenger av hvor lenge vi må leve med nedstengning. Om det er nok er foreløpig vanskelig å si. Det som er viktig nå er å se at det er lys i tunnelen, sier Børsum.

Les også

Helge Lund: Viruset setter verden under stort press

– Et helt «urettferdig sjokk»

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB mener direkte overføringer til bedriftene er et veldig viktig steg for å sikre norsk næringsliv.

– Dette er jo et helt «urettferdig sjokk», derfor bør samfunnet ta kostnadene sammen via staten, sier hun til E24.

– Det har jo kommet flere gode tiltak tidligere, men det var ganske åpnebart at neste skritt var direkte kompensasjon til bedriftene, slik at de i større grad får dekket de utgiftene som uansett nå løper. Flere andre land har også gått den veien, sier Haugland.

Hun sier at det er blir spennende å se hvor stort omfanget av ordningen blir, og om departementets estimater på 10-20 milliarder kroner i måneden viser seg å stemme.

– Det virker jo som om fallet i inntjening er enormt, så det er potensial for at mange vil søke. Dette er positivt, så lenge pengene kommer raskt inn på konto, sier Haugland.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB.

– En tsunami

– Det har vært en tsunami som har rullet inn over norske bedrifter, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

– Noen har mistet alle inntektene sine over natta, og det blir verre, sier han.

Selv om inntektene har falt bort, forfaller regningene fortsatt, leie og forsikringer skal betales, men det er tomt i kassa.

– Det vi har hørt i dag er helt nødvendig å få på plass, sier Almlid.

Almlid forteller om et brev fra et trykkeri som melder om at de bare har kostnader, men at alle inntekter er borte. Uten direkte støtte blir det oppsigelser og permitteringer.

Ordningen tar tid å få plass, men Almlid sier det blir jobbet raskt.

Kan ta tre uker

Finans Norge-sjef Idar Kreutzer sier at pengene i beste fall kan være på plass om rundt tre uker.

– Det vi arbeider med er en ambisjon om at pengene skal være på konto i løpet av tre uker. Den interne målsetningen, som jeg har lovet å ikke dele, er to til tre uker, sier Kreutzer.

Han mener det er meget raskt, og skryter av Finansdepartementets jobb med å legge til rette for en slik ordning, og tilliten mellom offentlig og privat sektor i Norge.

Skal ta kort tid

Ordningen skal ifølge Sanner være enkel både å benytte og administrere, og utformes slik at det tar kort tid fra søknad er sendt til pengene er på konto.

– Det er tusenvis av norske bedrifter som nå opplever at inntektene faller brått, men som likevel har husleie, forsikringer og andre utgifter som ikke forsvinner selv om de reduserer driften og permitterer ansatte, sier Sanner i en melding.

– Når staten dekker deler av disse kostnadene, øker vi sjansen for at bedriftene holder seg flytende og raskere kan bidra til å skape verdier og arbeidsplasser når krisen er over, legger han til.

– Målet med denne ordningen er at vi skal gi nødhjelp til bedrifter, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

– Har lyttet

LO er glad for at regjeringen vil hjelpe frisøren som ikke får jobbe, trafikkskolelæreren som må parkere bilen og hotellet som mister alle gjestene. LO er opptatt av at ordningen må gjelde bedrifter som virkelig trenger hjelp.

– Det vi ikke trenger er en ordning som gir useriøse bedrifter et sugerør ned i statskassen, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

– Regjeringen har lyttet, og viser at de står bak ordene om at de stiller opp med det som trengs, sier Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen.

Han forstår at bedriftene venter utålmodig på svar.

– Jeg vil understreke at her jobbes det så fort som overhodet mulig, sier han.

Tidligere har regjeringen blant annet opprettet Statens Obligasjonsfond, som skal låne ut penger gjennom obligasjonsmarkedet. Staten har også etablert en lånegarantiordning som skal sikre bedriftene kreditt i bankene.

Lånegarantiene er nå også godkjent av EFTAs overvåkningsorgan ESA.

Les også

ESA godkjenner garantistøtteordning på 50 milliarder

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Bedrift
 3. Coronaviruset
 4. Ole Erik Almlid
 5. Øystein Børsum
 6. Kjersti Haugland
 7. Idar Kreutzer

Flere artikler

 1. Virke: – En kjempestor seier

 2. Økonomer om Ernas krisepakke: – Det både kommer og trengs mer

 3. Regjeringen vil dekke faste kostnader til selskaper

 4. Enighet på Stortinget om ny økonomisk krisepakke

 5. Da staten åpnet corona-lommeboken