Fagforening ber om corona-endringer i eierskapsmeldingen

Industri Energi mener eierskapsmeldingen som skal behandles av Stortinget tirsdag, må endres. Verden er en annen enn i fjor høst, da regjeringen kom med sin eierskapsstrategi, ifølge fagforeningen.

Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi, mener at eierskapsmeldingen ikke har tatt høyde for hvordan verden ser ut etter corona, og håper det blir endringer når Stortinget endelig skal vedta meldingen. Saken skal opp i Stortinget tirsdag.

Varfjell, Fredrik / NTB scanpix
 • Lars Taraldsen
Publisert: Publisert:

I november i fjor la Solberg-regjeringen frem den nye eierskapsmeldingen, som tar for seg statens direkte eierskap i selskaper. 

Men siden den gang har mye endret seg, særlig på grunn av coronapandemien. Meldingen, som ble behandlet av næringskomiteen tidligere i april, skal til videre behandling i Stortinget.

Fagforeningen Industri Energi mener at meldingen nå må endres. Coronapandemien har rett og slett gjort at man står i en helt annen situasjon enn da den ble presentert i fjor høst.

– Meldingen er laget i en helt annen virkelighet enn den vi er inne i nå. Det vil stilles nye krav til hvordan det statlige eierskapet skal forvaltes etter corona og nedstengningen av det norske samfunn, heter det i en melding fra Industri Energi.

Motvirke arbeidsledighet

Foreningen mener at statens eierskap i store bedrifter må ha et større fokus på å skape arbeidsplasser. 

– Dagens mål om, å beholde hovedkontor i Norge, økonomisk avkastning og strategiske formål om å løse oppgaver for Norge som nasjon, er ikke nok. IMF spår en arbeidsledighet på 13 prosent i Norge. Dette er utsikter som ikke kan være levelig på sikt for Norge, ifølge fagforeningen.

Les også

Senterpartiet om Telenor-splitten: – Staten bør sikre fullt eierskap

Leder av Industri Energi, Frode Alfheim, sier at det å motvirke arbeidsledighet må være et selvstendig grunnlag i vurderingen av statens virke som eier i norske selskap.

– Selv om dette er børsnoterte selskap så kan man ta en runde med selskapene for å se hvordan de kan øke aktiviteten sin i Norge. Hva trengs av nye grep? Det vil politisk sett være nyttig og bra for Norge, sier han i meldingen.

11 punkter fra foreningen

Fagforeningen har satt opp en rekke punkter de mener må fremsettes som forslag i Stortinget:

 • Statens eierskap må ha fokus på hvordan vi skal skape mer aktivitet og flere arbeidsplasser i Norge i årene som kommer.
 • Statens eierskap må være en nøkkel for å øke sysselsettingen etter coronakrisen.
 • Staten må ha vilje og evne til å bruke sitt eierskap både til å styrke eksisterende bedrifter og fremtidige bedrifter.
 • Staten må vurdere å gå inn som eier der det kan gi ny aktivitet.
 • Stortinget ber regjeringen utrede og i løpet av høsten 2020 komme tilbake til Stortinget med en egen sak med konkrete forslag til hvordan staten kan ta strategiske grep for å sikre nasjonal forankring og langsiktig industriell kapital til bedrifter eller næringer som vil kunne få nasjonal betydning for å:
 • styrke sysselsettingen i Norge
 • sikre utvikling av norske naturressurser
 • bidra til omstilling med fokus på klima og miljøavtrykk
 • utvikle strategiske kompetansemiljø
 • bidra til teknologiutvikling av internasjonal interesse
 • styrke eksportinntektene

– Ser ingen grunn

Det er ingen grunn til å endre eierskapsmeldingen, mener Høyres Kårstein Eidem Løvaas (H), som er medlem av næringskomiteen.

– Prinsippene for statlig eierskap ligger fast og uavhengig av dagens situasjon så vil de fortsatt være gyldige, skriver Løvaas i en e-post til E24.

Høyre mener at så lenge det er gode grunner for at staten er eier eller deleier, så skal man fortsatt være det.

– Sektorpolitiske grunner eller der hvor det samfunnsmessige fordeler at staten er eier vil fortsatt ligge til grunn for vurderingen, avslutter Løvaas.

Arbeiderpartiets Terje Aasland sitter i næringskomiteen og har vært med på å behandle innstillingen. 

Han er enig med Industri Energi i det de tar opp. Han påpeker at mindretallet i komiteen også har kommet med enkelte lignende forslag. Aasland håper stortingsbehandlingen, som finner sted førstkommende tirsdag, kan ta opp noen av disse temaene.

Les også

Eksperter: Slik blir verden etter coronaviruset

– Håper på diskusjon

– Covid-19 poengterer ytterligere viktigheten av statlig eierskap. Det er viktig å bruke dette på en aktiv måte, som kan tjene både arbeidsmarkedet, teknologiutvikling og det øvrige næringslivet. Det samme gjelder for offentlige anskaffelser, sier han. 

Han håper på en det blir diskusjon rundt dette tirsdag.

Terje Aasland ønsker også å få på plass endringer i eierskapsmeldingen. Han representerer Arbeiderpartiet i næringskomiteen på Stortinget.

Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg mener at forslagene fra mindretallet nå er mer aktualisert og jeg håper det blir en god debatt på dette, sier han. 

Aasland mener at flertallet nå har muligheten til å sørge for at statlig eierskap kan brukes til å stimulere sysselsettingen. 

– Bruk muligheten til å videreutvikle og forsterke det statlige eierskapet, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Statlig eierskap
 2. Industri Energi
 3. Fagforening
 4. Sysselsetting
 5. Arbeidsplass
 6. Coronaviruset
 7. Statlig eierskap

Flere artikler

 1. Varsler om «svært inngripende» tiltak mot dagligvaren

 2. Industri Energi mener Equinor-nedsalg kan bremse grønn satsing

 3. Betalt innhold

  Disse skal avgjøre dagligvarebransjens viktigste slag

 4. Statsråden må svare om Equinor-lønn

 5. Ap om Reitans bekymringer: – Vi ønsker å stramme til