Tror Norges Bank trapper opp kronekjøpene

Tirsdag klokken 10 offentliggjør Norges Bank hvor mange kroner den vil kjøpe hver dag i april. Banken trappet opp kronekjøpene i mars, fordi staten øker pengebruken. Danske Bank tror kronekjøpene øker videre.

Norges Banks fasade.

Ørn E. Borgen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Hver dag kjøper Norges Bank kroner i markedet.

Det gjør den ved å selge utenlandsk valuta som regjeringen har tjent på oljevirksomhet.

Disse kronene skal brukes av regjeringen over statsbudsjettet.

Den siste tiden har regjeringen økt pengebruken på grunn av coronakrisen, og derfor må også Norges Bank trappe opp sine kronekjøp.

– Veldig interessant

«Selv om den normalt ikke påvirker markedet, vil Norges Banks kunngjøring om planlagte kronekjøp den kommende måneden være veldig interessant i dag», skriver Kristoffer Kjær Lomholt i Danske Bank i et notat.

«Normalt jevner Norges Bank ut kjøpene for å begrense påvirkningen på markedene, men gitt det umiddelbare behovet for penger for å dekke det økende oljekorrigerte budsjettunderskuddet, og gitt at sentralbanken er forberedt til å gripe inn i valutamarkedet, kan vi se en endring», skriver han.

Den 18. mars økte Norges Bank de daglige kronekjøpene fra 500 millioner til 1,6 milliarder kroner. Dette reflekterte lavere olje- og gasspriser og økt pengebruk fra regjeringen, ifølge Lomholt.

«I dag ligger dette rekordbeløpet an til å bli økt igjen», skriver Lomholt.

Har svekket seg mye

Etter coronakrisen har den norske kronen svekket seg til helt nye nivåer. På det mest dramatiske kostet en euro over 13 kroner og en dollar over 12 kroner, og sentralbanken varslet at den kunne gripe inn for å styrke kronen igjen.

Både Handelsbanken og DNB Markets mener at Norges Bank allerede kan ha intervenert i kronen ved å kjøpe enda flere kroner enn planlagt. Sentralbanken har så langt ikke ønsket å kommentere dette.

Kronen har imidlertid styrket seg en god del fra de svakeste nivåene. Tirsdag morgen koster en euro 11,51 kroner og en dollar 10,47 kroner.

En svak krone kan gjøre importerte varer som klær og mat dyrere for nordmenn. Svak kronekurs vil også gjøre bedrifters lån i dollar og euro mye dyrere å betjene, mens bedrifters inntekter i euro og dollar gir flere kroner inn i kassen enn ved en sterk krone.

Les også

Norges Bank kjemper mot krise og dramatisk kronefall: – Vil bruke alle sine verktøy

Underskuddet øker med 196 mrd.

Regjeringen varslet mandag at det oljekorrigerte underskuddet på 2020-statsbudsjettet blir minst 196 milliarder kroner større enn anslått i år.

I oktober ble samme tall anslått til 241 milliarder kroner.

Lomholt tror de dårlige nyhetene om coronakrisen er i ferd med å nå en topp og at kronen etter hvert kan bli attraktiv, men noen risikoer er et eventuelt oljeprisfall til ned mot 10 dollar fatet, eller nye fall i globale markeder.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Norges Bank
 3. Kronekurs
 4. Norsk krone
 5. Valuta
 6. Danske Bank

Flere artikler

 1. Norges Bank trapper opp kronekjøpene

 2. Kronekjøp tyder på økt bruk av oljepenger: – Kan bli over 300 milliarder

 3. Norges Banks milliardkjøp vekker internasjonal interesse: – De fleste land gjør det motsatte

 4. Mener Olsen har grepet inn i kronen: – Veldig uvanlig

 5. Norges Bank kutter kronekjøp med over en milliard per dag