Mener regjeringen ubekymret lar Facebook og Google slippe unna skatt

Arbeiderpartiet mener regjeringen ubekymret lar selskaper som Facebook og Google sluntre unna skatt. I likhet med Høyre vil Ap vente på OECD, men de sier at Norge må være mer på ballen. 

SLAPPE: Torstein Tvedt Solberg (Ap) mener at regjeringens tilnærming til digital skatt er altfor slapp.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert: Publisert:

– Jeg er ikke fornøyd før selskaper som Facebook og Google skatter til Norge. Inntekter generert i Norge må komme fellesskapet til gode. Beregningene jeg har sett fra 2018 viser at en omsetningsskatt på 3 prosent for Facebook og Google ville betydd 174 millioner kroner i skatteinntekter for Norge, sier Tvedt Solberg.

Undersøkelsen fra Group M som Ap-politikeren trekker frem som bakgrunn for beregningene, konkluderer med at Facebook hadde 2,3 milliarder kroner i annonseinntekter fra det norske markedet i 2018.

– Det gjør dem til en av de største «skatteunnaslunterne» i Norge, og Høyre med Heidi Nordby Lunde virker ubekymret for at så store verdier forsvinner ut av landet, sier stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (Ap).

Han viser her til uttalelsene fra Nordby Lunde (H) om at en norsk særskatt på digitale selskaper kan gjøre Norge mindre attraktiv for selskapene, medføre dobbeltbeskatning og at Norge allerede jobber tett med OECD for å finne et felles skattesystem.

Solberg Tvedt, som leder et utvalg i Ap som ser på løsninger for skatt av blant annet digitale selskaper, har dog ikke gryteklare forslag på blokken.

– Den mest utviklede ideen er en omsetningsskatt, men dette er ikke et perfekt forslag. Det er her vi mener Norge bør være i front på å utvikle og utrede flere forslag.

Les også

Mener det er en unnlatelsessynd å ikke skattlegge Facebook og Google

Vil være mer pågående

Arbeiderpartiet mener samtidig at Norge bør avvente større endringer i skattesystemet til OECD i 2020 skal legge frem en rapport om blant annet digital skattlegging.

– 2020 er rett rundt hjørnet, og for Ap er det viktigste å få på plass er et internasjonalt samarbeid, fordi det er den eneste måten vi kan sikre at det har reell effekt. Men vi kan samtidig ikke utelukke nasjonale tiltak om vi ikke snart finner tilstrekkelige internasjonale løsninger, sier han.

– I likhet med Høyre, så foreslår ikke dere å innføre noen nye skatter med det første. Hva er egentlig forskjellen på dere og Høyre?

– Heidi Nordby Lunde og jeg er på ulike planeter. Hun er redd for at Facebook flytter ut, jeg mener de ikke engang har flyttet inn. Og hun og regjeringen holder seg utrolig passive til problemstillingen.

–Ap har ikke vært spesielt aktive i debatten. Er det da rettferdig å peke på at regjeringen har vært passiv?

– Det er de som har ansvaret for å følge opp dette. Bestillingen fra Stortinget er at de skal ta grep, sier han.

Les også

Skattedirektøren vil skattlegge Facebook og Google

Mangler oversikt


Facebook Norge leverte i 2017 et resultat før skatt på 781.693 kroner og betalte 919.894 kroner i skatt. Google Norway leverte samtidig et underskudd på 2,8 millioner kroner, etter å ha betalt rundt tre millioner kroner i skatt til Norge.
I dag har ikke Norge oversikt over hvor mye selskapene egentlig tjener i det norske markedet.
– Åpenhet og rapportering av regnskapstall er en forutsetning for å få på plass et godt system. Vi må tvinge selskapene til å komme med omsetningstall fra hvert enkelt land. Makten de har her er de ikke interessert i å gi fra seg, fordi da vet de at da vil det så dårlig ut, sier Ap-politikeren.

Facebook sier at de har omstrukturert driften slik at annonseinntekter skal havne i Norge.

– Det synes ikke Ap er nok, kontrer Tvedt Solberg.

Les også

Stordalen mener det haster med digital skatt – her er forslagene hans til Stortinget

Mener vi har vært naive

Hans klare råd til regjeringen er at Norge bør være en av de første som implementerer anbefalingene som kommer fra arbeidet i OECD.

– Det vil være å lede an og samtidig legge press på de andre landene, spesielt med tanke på de landene som har egeninteresse av å trenere en slik prosess.

Norge, i likhet med mange andre land, har vært naive og vi har ikke riktig skjønt endringene digitale selskaper har ført med seg, sier stortingsrepresentanten.

– Dette var heller ikke diskutert da vi satt i regjering. Vi har gradvis innsett at verden har endret seg fra kjøp og salg av fysiske produkter, til at en stor del av økonomien er digital, avslutter han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter
  2. Facebook

Flere artikler

  1. Stadig flere land går mot «Google-skatt» – mener Norge bør vente

  2. - Arbeidsplasser kan forsvinne ut av Norge

  3. Stordalen slår tilbake mot skattekritikken

  4. Ap: - Høyre har ingen ambisjoner for Equinor

  5. OECD kjemper om teknologigigantens skatt: Foreslår global minstesats