Venstre mener oljefondet må ut av Formel 1

Oljefondet må trekke seg ut av Formel 1, mener Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik. Han ber finansminister Siv Jensen redegjøre for den omstridte investeringen.

- REDEGJØR: Venstres finanspolitiske talsmann ber finansminister Siv Jensen redegjøre for oljefondets investering i Formel 1.

Therese Alice Sanne
  • NTB
Publisert:

Statens Pensjonsfond utland (SPU), det såkalte oljefondet, kjøpte i mai 2012 aksjer for 1,8 milliarder kroner i Delta Topco som eier rettighetene til Formel 1. Racerbilsirkuset er blant annet omstridt på grunn av en kompleks organisering gjennom en rekke skatteparadisselskaper.

– Vi ber statsråden svare på om Statens Pensjonsfond utlandsinvesteringer i skatteparadisselskapet Delta Topco, som eier rettighetene til Formel 1, er i tråd med SPUs mandat, sier Breivik til Dagens Næringsliv.

Bare ni dager etter oljefondets aksjekjøp i Delta Topco ble den planlagte børsnoteringen av selskapet skrinlagt. Dermed falt en viktig forutsetning for kjøpet bort.

– Børsnoteringen var en forutsetning for at investeringen var innenfor oljefondets mandat. Nå er den forutsetningen borte. En logisk konsekvens bør være at oljefondet trekker seg ut igjen, sier Breivik.

Lederen av finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen (KrF), uttalte til Dagens Næringsliv mandag at han ønsker svar på strategien bak Formel 1-investeringen. Investeringen er oljefondets hittil eneste i det unoterte aksjemarkedet.

Oljefondets etikkråd møtes torsdag for å vurdere om investeringer i enkelte selskaper er i strid med fondets etiske retningslinjer. Tidligere har etikkrådet reagert i saker der selskaper hvor oljefondet eier aksjer, er innblandet i korrupsjon.

Les også:

Oljefondets Formel 1-investering gir skattefluktAdvarer mot fossilfritt oljefondSyversen krever svar om Formel 1-investering

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Oljefondets Formel 1-investering gir skatteflukt

  2. Innrømmer at oljefondets Formel 1-investering var bom

  3. Betalt innhold

    Innrømmer Formel 1-bom

  4. Annonsørinnhold

  5. – Oljefondet bør ha ekstern styreleder

  6. Ønsker å investere utenfor børs