Renterådet: – Vi har en kriserente. Og det er absolutt ingen krise lenger

Torsdag morgen kommer sentralbankens neste rentebeslutning, men det ligger ikke an til at nordmenn får dyrere lån helt ennå. Men de fleste økonomene i E24s Renteråd maner sentralbanksjef Øystein Olsen til å ta rentegrep snart.

RENTERÅDET: Fra venstre sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank, senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand, sjefstrateg Erica Blomgren i SEB og sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Først ved rentemøtet i september vil styringsrenten heves, tipper analytikerkorpset.

Det har også vært signalet fra sentralbanksjef Øystein Olsen.

Spenningen før beslutningen torsdag klokken 10 dreier seg derfor om Olsen vil gjenta beskjeden om at den først renteøkningen trolig kommer etter sommeren.

I E24s renteråd er de fleste enige om at solen skinner på norsk økonomi om dagen, og at den første høstmåneden fortsatt blinker seg ut som tidspunktet for høyere rente.

– Det blir september, for de har jo gitt så klar beskjed, sier sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank.

Les også: Ser vendepunkt etter ti år med ekstreme renter

– Absolutt ingen krise lenger

Det er som kjent lenge siden Norges Bank gjorde noe med styringsrenten, men de lave rentene her til lands er ikke et unikt fenomen.

Også flere av Norges handelspartnere har de siste årene operert med ultralave, noen steder også negative, renter.

Samtidig har sentralbankene i USA, Japan, Europa og Sverige funnet nye verktøy, ikke minst store kjøp av verdipapirer, for å presse rentene enda lenger ned.

– Poenget er at sentralbankene har gjort noe helt eksepsjonelt de siste ti årene. Folk har ikke noe forhold til at sentralbankene gjennom fjoråret trykket 200 milliarder dollar hver eneste måned, som tilsvarer et nytt oljefond hver sjette måned., sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.

– Det er ikke tvil om at sentralbankene har gitt for mye gass i den tiårsperioden. Det er ikke noen krise nå, men det de har er krisetiltak, sier han.

– Hvis man tar det til Norge, så var vi rammet av den globale finanskrisen, i mindre grad av eurokrisen, men så oljekrisen. I Norge har vi også en kriserente. Og det er absolutt ingen krise i norsk økonomi lenger, sier Erica Blomgren, sjefstrateg i SEB.

I tillegg til effektene av det lave rentenivået internasjonalt medførte oljenedturen at Norges Bank kuttet styringsrenten ned til dagens rekordlave nivå på 0,50 prosent.

Der har den ligget i to år, og ikke siden 2011 har sentralbanksjef Øystein Olsen hevet styringsrenten.

Nå er det altså varslet endringer.

saken fortsetter under

– Rentehevingene slår kraftigere

Også internasjonalt er rentene på vei opp. USA, som har hevet renten syv ganger siden 2015, ligger først i løypa.

Les mer: Varsler flere rentehevinger

I Europa har sentralbanken gitt beskjed om at de store verdipapirkjøpene skal avvikles i desember, men den første renteøkningen vil ikke komme før sommeren 2019 har passert.

Det er likevel ikke noen voldsom renteoppgang Norges Bank har skissert i sine prognoser. Tilbake i mars var beskjeden at styringsrenten vil gå gradvis opp til litt over 2 prosent i 2021.

Lave renter over lang tid endrer oppfatningen av hva som er en normal rente, mener Chen.

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB

– Det krisenivået blir også en mer normal rente folk tilpasser seg til, så rentefølsomheten i norske husholdninger har økt.

– Det vil bety at rentehevingene slår kraftigere nå enn de gjorde tidligere. Norges Bank trenger ikke heve like mye for å oppnå samme effekt. Derav kan du si at du har en ny normal. Men en normal rente er ikke en halv prosent, sier Blomgren.

Les også: Ferske nyboligtall: Salgsfallet fortsetter

– Realøkonomien er på vei opp

Siden sist gang ekspertpanelet møttes har oljeprisen holdt seg på 70-tallet, arbeidsledigheten har falt til det laveste siden 2009 og landets bedrifter melder stort sett om lysere tider – også i oljerelaterte næringer.

Samtidig har boligprisene snudd til ny oppgang dette halvåret, etter nedgangen som preget mye av fjoråret.

Les også: – Når bruktmarkedet er opp ti prosent i år, er ny bolig blitt gunstig

– Det som er aller viktigst for Norges Bank nå, det er å klare å levere en renteøkning, uten å styrke kronen, sier Børsum i Swedbank.

Han støttes av Blomgren.

Renterådet porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand

– Norges Bank har vært ekstremt tydelige på hvordan de prioriterer i forhold til den realøkonomiske situasjonen og inflasjonen. Jeg ser ingen grunn til hvorfor Norges Bank skulle endre det tankesettet, sier hun.

Porteføljeforvalter Chen i Storebrand sier seg enig.

– Realøkonomien er på vei opp, det er ikke noe tvil om det. Konsumenttillit, arbeidsmarkedet, Regionalt nettverk og oljeinvesteringer, alle er på vei opp, sier han.

– Ikke behov for å heve renten

I mindretall er panelets største skeptiker til renteøkninger, sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.

– Det er ikke noe behov for å heve renten. Norges Bank har tenkt å gjøre det, men det blir «one and done», mener Andreassen.

Sjeføkonomen har en god stund vært opptatt av det han mener er for høy boligbygging i forhold til befolkningsveksten.

– Sånn som det trender nå, det er sikkert derfor jeg er den mest pessimistiske om norsk økonomi i forhold til dere, går befolkningsveksten under 30.000 i året, kanskje rundt 25.000. Det er godt under det halve av hva det var i 2013.

– Boligbyggingen skal ned, igangsettingen av nye boliger har fortsatt et potensial for å halvere seg. Det betyr ikke at boliginvesteringer gjør det, men det trekker ned i mange kvartaler fremover, sier Andreassen.

Les også

Rentehoppet kommer, men ikke før i høst

Les også

– Norsk økonomi er mer enn moden for høyere renter nå

Les også

Boliglånet kan bli dyrere

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Rente
  2. Rentemøte Norges Bank

Flere artikler

  1. Renterådet: Dette bør du gjøre, Olsen

  2. – Norsk økonomi er mer enn moden for høyere renter nå

  3. Mener USAs mektige sentralbanksjef baner vei for Olsens rentehopp

  4. Renterådet tror Olsen skrur opp renten, men: – Vi er i en lavrente-verden uansett

  5. Sjefstrateg tror handelskrigen vil bremse Norges Bank