BNP kommer klokken 10.00: Disse tre faktorene har hindret resesjon i Norge
Ifølge analytikerne sniker Norge seg unna resesjon. Sjefsøkonom peker på tre avgjørende faktorer.
Klokken 10.00 i dag legger Statistisk Sentralbyrå frem brutto nasjonalprodukt (BNP) for første kvartal 2016.
Bjørn Roger Wilhelmsen sjefsøkonom i Nordkinn Asset Management var tidligere i år bekymret for resesjonsspøkelset som hang over den norske økonomien.
I dag er han mer positiv, men mener at vi fortsatt må forberede oss på svak vekst i Norge i en god stund fremover.
Fikk du med deg dette? I fjor hadde Norge den laveste veksten i BNP siden finanskriseåret 2009
Wilhelmsen forteller at det siden starten av året har kommet flere oppmuntrende indikatorer for norsk økonomi, blant annet at nedgangen i industrien har bremset og arbeidsledigheten har stabilisert seg.
Bedre tall
Tirsdag kom det frem at norsk industriproduksjon steg med 0,9 prosent fra februar til mars, noe som var en svært velkommen overraskelse - da det var forventet en mild nedgang på 0,3 prosent.
Sjefsøkonom Frank Jullum uttalte til E24 at dette er en klar indikasjon på at det verste er bak oss i norsk økonomi.
I april ble det også 1000 færre arbeidsledige i Norge. Ifølge tall fra Nav var det registrert 85.500 arbeidsledige ved starten av måneden.
Tre faktorer som hindret resesjon
I tillegg til bedrede makrotall, trekker Wilhelmsen frem spesielt tre faktorer som har vært med på å redde Norge fra resesjon:
De negative effektene av fallet i oljesektoren har ifølge Wilhelmsen blitt redusert av lav rente, svak norsk krone og ekspansiv finanspolitikk.
I mars senket Norges Bank styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 0,5 prosent. I dag er detigjen tid for rentemøte i Norges Bank, men konsensus er at det ikke vil bli gjort noen endringer i styringsrenten før til høsten.
Som følge av stigende oljepris har den norske kronen styrket seg etter jul, og til tross for at den fortsatt er svak, er den om lag 3 prosent sterkere enn hva Norges Bank har lagt til grunn i sine prognoser.
Dette kan ifølge sjefsøkonom Kjetil Olsen i NordeaMarkets bety at styringsrenten kan bli satt ned raskere - og lengere ned - enn planlagt.
– Er det én ting som kan få Norges Bank til å gå raskere og lenger ned med styringsrenten, er det en sterkere krone, uttalte han til E24 tidligere denne uken.
Ekspansiv finanspolitikk
Onsdag la finansminister Siv Jensen (Frp) frem årets reviderte nasjonalbudsjett. Her kom det frem at den økonomiske verdiskapningenville stått stille eller gått svakt ned i år, om det ikke var for den massivepengeinnsprøytningen som regjeringen foreslår via ulike budsjettposter.
Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen og valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets begge sier til E24:
– Hadde det ikke vært for den pengebruken som regjeringen varslet i dag, hadde norsk økonomi vært i resesjon.
Wilhelmsen tror at det nå vil rapporteres om en svak vekst i brutto nasjonalprodukt når SSB legger frem sine tall i dag.
– Basert på den informasjonen vi har fått fra ulike indikatorer så var det svak positiv vekst på kanskje rundt 0,3%, sier han.