Norges Eiendomsmeglerforbund etter SSB-anslag: – Redd boligprisene blir enda villere

Norges Eiendomsmeglerforbund er bekymret for at bolig-bonanzaen mates ytterligere om Norges Bank setter ned styringsrenten i høst, slik SSB tror. Sjeføkonom tror renten etter hvert skal ned i negativt territorium.

BEKYMRET: Leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl Geving er bekymret for at boligmarkedet vil bli enda villere om styringsrenten settes ned slik SSB anslår.
 • Camilla Tryggestad Visjø
 • Ingvild Sagmoen
 • Jan Lilleby
Publisert:

– Vi er bekymret for et boligmarked som er ekstremt delt. Slik det ser ut nå, med en så svak tilbudsside i Oslo-regionen og samtidig så sterk kjøpekraft , vil vi se vedvarende prispress, sier leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl Geving, til E24.

– Vi er derfor redd prisene vil bli enda villere, om renten blir satt ned igjen.

Uttalelsene kommer etter at SSB tidligere i dag lanserte sin konjunkturrapport «Økonomisk analyse», hvor de anslår hvordan norsk økonomi vil utvikle seg.

Der skriver de at de forventer at den allerede rekordlave styringsrenten skal ytterligere ned i høst.

SSB venter at Norges Bank setter den ned med 0,25 prosentpoeng

Typiske boliglånsrenter kan da komme ned fra 3,2 prosent som årsgjennomsnitt i 2015, til knappe 2,5 prosent i 2017 og 2018, fremgår det av rapporten fra SSB.

Det betyr at nordmenn kan se at boliglånet sitt blir opp mot 0,7 prosentpoeng billigere.

Anslår boligprisvekst på 22 prosent

Fra og med 2016 til og med 2019 anslår SSB at boligprisene vil stige med 22,4 prosent. For tre måneder siden var det samme estimatet på 18,6 prosent.

Boligprisveksten vil, ifølge SSB, toppe på en årlig vekst på 5,9 prosent neste år, før den fortsetter med 5,8 prosent i 2018 og 4,7 prosent i 2019.

For inneværende år spår SSB en boligprisvekst på 4,4 prosent – hele 3,0 prosentpoeng høyere enn estimatet SSB hadde for 84 dager siden.

Les også

Høyre og Ap krangler om boligbygging: – De har frekkhetens nådegave

Tror på negativ rente

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets tror på enda flere rentekutt fra Norges Bank om

– Vi tror renten etter hvert skal ned i negativt territorium, sier hun til E24.

Våre naboer Sverige og Danmark har allerde rente som er under null. Det betyr at privatbankene får negativ rente når de skal sette inn penger i sentralbanken. Poenget med denne politikken er å gjøre det mindre attraktivt å spare, og mer attraktivt for bankene å låne ut.

I den grad bankene også følger etter et rentekutt for Norges Bank – det er også en vurdering for bankene – betyr det at boliglånene må ned enda mer enn det SSB ser for seg, sier Due-Andresen til E24.

– Vi tror på et rentekutt til høsten, et til neste år og etter hvert ned i negativ styringsrente. Vi tror ikke investeringene vil ta seg opp like raskt som det SSB anslår at de vil.

Les også

Vil ha 25 mill. for «majestetisk» maurer-bolig i Oslo

Redd for bieffektene

Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund sier han har stor forståelse for at Norges Bank vil sette ned renten, men er redd for bieffektene.

– Vi vet at så lenge kjøpekraften og sysselsettingen er sterk, og penger omtrent er gratis å låne, så trumfer styringsrenten alt. Den fyrer opp ved at når folk hører at renten skal ned, så har det en forsterkende effekt på boligmarkedet.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

I en ideell verden hadde han sett for seg en mer jevn prisvekst.

– Historien har lært oss at det er høy risiko når noe stiger veldig bratt over lang tid, og den risikoen henger sammen med at husholdningsgjelden er fordoblet på ti år. Det er bærekraftig om man klarer å betjene gjelden ved lave renter, men om det snur kan man få et dramatisk bilde.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken mener SSB er for positive i sine anslag om den generelle økonomiske veksten.

– SSBs hovedbilde for neste år er greit i tråd med våre forventninger. Men vi tror det vil ta lenger tid enn SSB gjør før veksten kommer seg opp til trendvekst, sier Due-Andresen.

Tror på enda høyere priser

Direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge synes SSB er for optimistiske når det gjelder anslaget for boligprisene i år.

– De forventer et mer moderat boligmarked høsten 2016 enn vi tror blir tilfelle. Det presset vi har i Oslo og på Østlandet vil ikke komme til å gi seg med det første, og derfor tror vi på boligprisvekst i andre halvår, i motsetning til SSB, sier Dreyer til E24.

Han trekker frem at SSB også regner med at det vil bli en betydelig økning på bygg- og annleggssiden.

– Det betyr vesentlig økt boligbygging i de estimatene de legger inn, og hvis det slår inn, vil det bidra til å dempe prisveksten.

Les også

– Fra dette perspektivet er boligprisene i Oslo lave

Les også

– Kan bli sterke reaksjoner på nytt rentehopp i USA

Les også

Sjeføkonom: – Mulig det må enda en runde til

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Boligmarkedet

Flere artikler

 1. Eksperter tror boligtoppen er nådd

 2. Frykter boligpris-spiral i høst: – Spenn fast setebeltene

 3. Nå avblåser ekspertene rentekuttet

 4. Betalt innhold

  Dette mener ekspertene om boligprisene fremover

 5. Sjeføkonom: Effekten av rentehevingene vil vises i boligmarkedet først nå