Shoppehopp i februar

Butikkene gjorde det bedre enn ventet i februar. Omsetningsvolumet i detaljhandelen gikk opp med en prosent fra måneden før.

MER SHOPPING: Omsetningen i detaljhandelen økte mer enn ventet i februar, og var opp en prosent fra måneden før.

Foto: Sara Johannessen NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene gikk opp med 1,0 prosent fra januar til februar i år, ifølge nye tall fra SSB.

Oppgangen kommer etter at detaljomsetningen steg med 1,4 prosent fra desember til januar.

Oppgangen i februar er også sterkere enn ventet. Ifølge DNB Markets hadde økonomene ventet en oppgang på 0,2 prosent, mens banken selv hadde ventet 0,4 prosent.

– Litt sterkere vekst enn ventet, men ingen vesentlige endringer i den underliggende tendensen som er en relativt svak vekst, sier DNB Markets-analytiker Kyrre Aamdal.

– Et par måneder til med høy vekst vil endre bildet, men ikke grunnlag for å tro det ennå. Den kraftige nedgangen i desember en nå omtrent reversert og det har vært omtrent null-vekst i detaljomsetningsvolumet de siste to årene, sier han.

Salget i dagligvarebutikkene og salg av mat og drikke i spesialforretninger er blant butikkene som viser en vekst i omsetningsvolumet fra januar til februar, skriver Statistisk Sentralbyrå i en melding.

Butikker som selger elektriske varer, møbler, tekstiler og interiør har også hatt en positiv utvikling i februar, sammen med butikker som selger klær, sko og sportsutstyr.

– Alle bransjer unntatt salg på bensinstasjonene og internettsalg hadde økning i omsetningsvolumet fra januar til februar i år, skriver byrået.

Nordea Markets mener shoppingen har snudd fra en nedadgående trend til å bli mer flat.

– De sterke tallene de siste to månedene har gjort mye for å forbedre den svake trenden i detaljhandelen, sier Nordea Markets-analytiker Joachim Bernhardsen i en kommentar.

– Vi forventer at prisveksten vil fortsette ned, og vi bør dermed se en sterkere trend i volumet i detaljhandelen, sier han.

Venter noe bedring

Handelsbanken peker på at shoppingtallene falt med 2,3 prosent i desember, og at veksten i januar og februar viser at handelen har tatt seg opp, men ikke så mye mer enn det.

– Dermed er også den langsiktige trenden intakt, sier banken.

Omsetningen i detaljhandelen kan svinge mye, men den underliggende veksten er nokså flat, sier Handelsbanken.

– Fremover forventer vi en forbedring i detaljhandelen, men ingen skarp u-sving, sier banken.

Også DNB spår oppgang

DNB Markets har også positive utsikter.

– Vi venter at forbruket vil ta seg noe opp i år med en vekst på 1,9 prosent. Norges Bank har samme anslag, sier Aamdal.

Han legger til at dagens tall trolig får liten innvirkning på rentene i Norge.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Handel
 2. Statistisk sentralbyrå
 3. Norges Bank
 4. Økonomi

Flere artikler

 1. Svak økning i detaljhandelen

 2. Shoppefall i august

 3. Black Friday løftet detaljhandelen i november

 4. Shoppetallene faller videre – men netthandelen vokser

 5. Comeback for shoppetallene