Nav-tall: 1.500 færre helt ledige i mars

Det ble 1.500 færre helt arbeidsledige i Norge i mars, viser ferske, sesongjusterte tall fra Nav. Arbeidsledigheten er nå på 2,9 prosent, sier etaten.

FERSKE TALL: Nav legger frem tall på arbeidsledigheten fredag, og de er bedre enn ventet. Byggebransjen har fremdeles høyest ledighet, mens ledigheten i undervisningsyrker er lav. Dette bildet er fra byggearbeidet med Nasjonalmuseet i Oslo.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det viser ferske arbeidsledighetstall som arbeids- og velferdsetaten Nav har lagt frem fredag.

Ledigheten er på 2,9 prosent i mars, mot 3,2 prosent i samme måned i fjor.

Nav hadde registrert 81.300 personer som helt ledige i mars i år, mens det tilsvarende tallet i samme måned i fjor var 89.334 personer.

DNB Markets og et konsensus av analytikere hadde ventet en arbeidsledighet på 3 prosent i mars.

Dette er den fjerde måneden på rad med nedgang i arbeidsledigheten, ifølge Nav.

– De siste månedene har vi sett flere tegn på at norsk økonomi er i bedring, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

– I mars falt ledigheten for fjerde måned på rad, og vi ser nå en nedgang i hele landet. Etter at ledigheten innen ingeniør- og ikt-fag mer enn doblet seg de siste to årene, har ledigheten nå falt klart for denne yrkesgruppen de siste tre månedene, sier Vågeng.

Til sammen er 3,8 prosent av arbeidsstyrken registrert som arbeidsledige eller arbeidssøkere på tiltak, til sammen 104.100 personer. Det er 3.200 færre enn for ett år siden, ifølge Nav.

En sen påske påvirker ledighetstallene, og gjør ifølge Nav at nedgangen i antallet helt ledige fra februar til mars blir større enn den ellers ville vært. Ledighetstallene i år ble tatt ut to uker senere enn for tilsvarende måned i fjor.

– Veldig bra tall

– Dette er veldig bra tall. Hvis du tar med de på tiltak, som du må gjøre for å få bilde av arbeidsmarkedet, så er det en nedgang på 1.000 ledige, men det er fortsatt bra, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til E24.

Han mener de sterke ledighetstallene er «nok en indikasjon på at ting har snudd i Norge».

– Det ser lysere ut for norsk økonomi, sier han.

Les mer: Nordea spår to år til med rekordlave renter

Sjefanalytikeren mener likevel at påsken kan være med på å påvirke tallene. Det var tidligere påske i fjor, noe som gjør at dagens tall er hentet inn senere i mars enn året før.

– Derfor skal man være litt forsiktig med å tolke disse seneste tallene for positivt. Men det har likevel vært en trend at ledigheten faller over noen måneder nå, sier han.

Bruce mener tallene indikerer at norske bedrifter fortsetter å øke sysselsettingen.

Lavere ledighet overalt

Ifølge Nav faller ledigheten i nesten alle yrkesgrupper, sammenlignet med mars i fjor.

Særlig er det nedgang i ledigheten i bygg og anlegg, hvor det er 2.400 færre helt arbeidsledige nå enn for ett år siden.

I industrien har tallet helt ledige falt med 1.500 personer, og innen butikk og salg er det 1.100 færre ledige.

Men det er blitt 7 prosent flere arbeidsledige ledere, sier Nav.

Ledigheten er likevel høyest innen bygg og anlegg, med 5,3 prosent, og i industrien hvor ledigheten er 4,9 prosent av arbeidsstyrken, sier Nav.

Innen undervisningsyrker er arbeidsledigheten derimot svært lav, på bare 0,7 prosent av arbeidsstyrken.

Lavere enn SSB

Navs tall for arbeidsledigheten er lavere enn tallene fra Statistisk Sentralbyrå, som også inkluderer folk som er på jakt etter arbeid uten å ha registrert seg hos Nav.

Den siste arbeidskraftundersøkelsen (AKU) fra SSB viste en arbeidsledighet på 4,2 prosent i januar måned.

Les mer: Arbeidsledigheten faller

Navs statistikk forteller hvor mange som har registrert seg som arbeidsledig hos Nav, men ikke alle arbeidsledige gjør det.

«Det gjelder særlig nykommere på arbeidsmarkedet, uten krav på dagpenger,» skriver SSB i en temaartikkel om forskjellene mellom Aku-tallene og Nav-tallene for arbeidsledigheten.

For å oppnå rett til arbeidsledighetstrygd, eller dagpenger som Nav kaller det, må man først ha jobbet og betalt skatt en stund.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Arbeidsledighet
  2. Nav
  3. Ledelse

Flere artikler

  1. Nav-tall: 400 færre ledige i april

  2. Registrert arbeidsledighet faller markant

  3. Registrert arbeidsledighet faller

  4. På ett år har ledigheten i Rogaland falt 22 prosent

  5. Nav registrerte 3.900 flere arbeidssøkere i mars