Gir denne kommunen æren for lakseavtalen med Kina

– Det er litt drøyt å si at Ibestad har reddet norsk lakseeksport, mener ordføreren, men den kinesiske ambassadøren i Norge har besøkt kommunen fire ganger.

GLAD I FISK. Kinas ambassadør i Norge, Zhao Jun, har besøkt Andørja i Ibestad kommune i Troms ved flere anledninger. Nå får kommunen æren for å ha reddet norsk lakseeksport til Kina. Her er han sammen med Erna Solberg under åpningen av et visningssenter for havbruk i 2013.
 • Andreas Wolden Fredriksen
 • Line Midtsjø
 • Ida Aamodt-Hansen
Publisert: Publisert:

Fredag ble det kjent at Norge likevel kan eksportere laks til Kina. Fra lørdag av kunne nemlig all eksport av norsk laks til verdens nest største økonomi blitt stanset. Men i siste liten klarte norske og kinesiske myndigheter å komme frem til et kompromiss alle kunne leve med.

Les også

Sjømat Norge etter Kina-avtale: – Fortsatt stor usikkerhet

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker forteller til E24 at det var den kinesiske ambassadøren Zhao Jun som åpnet den diplomatiske kanalen for Norge.

Hun beskriver ambassadøren som en norgesvenn, som har lagt sin elsk på særlig én kommune.

– Han reiser mye, særlig langs kysten i Norge. Jeg tror hans hjerte banker for Norge. Han har vært en veldig viktig person i denne sammenhengen, sier hun.

Blant annet skal han ha besøkt en oppdrettsbedrift helt nord i Norge.

– I Ibestad, på Andørja er det en liten oppdrettsbedrift hvor han har vært ofte, der har han veldig gode kontakter. Ambassadøren var også med da de åpnet for et par år siden, sier Aspaker.

Les også

– Dette er en fantastisk nyhet for alle som driver med norsk laks

Viste frem havbruksteknologi

Oppdrettsselskapet ministeren sikter til er Kleiva Fiskefarm AS, drevet av brødrene Johannes og Børge Arvesen. De har også samdrift med firmaet Gratanglaks, som ambassadøren også har besøkt.

Ordfører i Ibestad kommune, Dag Brustind, har fisket storsei med Kinas ambassadør.

Til E24 sier brødrene at de ikke har gjort noe annet enn å vise ham rundt på anlegget, og vist frem den siste teknologien innenfor havbruk.

– Om det har hatt noen betydning eller ikke, det vet vi ikke, sier Børge, som legger til at det har vært svært hyggelig å ha ambassadøren på besøk.

– Det er en god nyhet at det kan bli enklere å eksportere laks til Kina. Kineserne vil da få tilgang til en fantastisk råvare, fortsetter han.

Har fisket storsei

Ordfører Dag Brustind (H) i Ibestad synes det er litt drøyt å si at de har reddet norsk lakseeksport. Den kinesiske ambassadøren har besøkt kommunen sør i Troms fylke fire ganger.

– Vi har vist ham rundt på oppdrettsanleggene, og han har fått sett hvordan man driver lakseoppdrett.

Høyre-ordføreren beskriver forholdet til ambassadøren som veldig godt, og at hans inntrykk er at ambassadøren er opptatt av fisk og sjømat, og hvordan arbeidet er.

– Jeg har vært på fjorden og fisket med ham. Vi har tatt storsei, sier ordføreren.

Den kinesiske ambassaden i Oslo vil ikke kommentere noe til saken utover at de kan bekrefte at de har vært i samtaler med norske myndigheter om temaet.

Les også

Enighet med Kina om laks

Les også

Sjømat Norge etter Kina-avtale: – Fortsatt stor usikkerhet

Les også

– Dette er en fantastisk nyhet for alle som driver med norsk laks

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Enighet med Kina om laks

 2. Betalt innhold

  Enighet med Kina om laks

 3. Betalt innhold

  Laksedøden rammer lokalsamfunn hardt

 4. Betalt innhold

  Kina frykter smitte fra norsk laks

 5. Nye kinesiske restriksjoner på lakseimport